La sostenibilitat del sistema de pensions és una de les grans preocupacions a Espanya. Cada vegada hi ha més jubilats i augmenta l'esperança de vida, cosa que implica una despesa pública més gran i que el lliurament de les prestacions es prolongui uns anys més. Així mateix, el Gobierno ha revalorat aquestes prestacions d'acord amb l'Índex de Preus al Consumidor (IPC) perquè els beneficiaris no perdin poder adquisitiu.
La situació és complicada, i més després dels avisos per part de Brussel·les. La Unió Europea ha dit que el sistema necessita una reforma i demana un ajustament de 12.000 milions d'euros. Això pot provocar una retallada a les pensions, ja que la UE assegura que Espanya és el país on més puja la despesa en aquest aspecte.
Dit això, l'economista Gonzalo Bernardos n'ha fet una anàlisi i ha donat la seva opinió.
Gonzalo Bernados parla sobre els models de pensions
El professor ha començat la seva intervenció el programa Más Vale Tarde de La Sexta assenyalant que les pensions són "molt generoses en relació amb l'últim salari. Tenim també la generació del 'baby boom', que ja s'està jubilant i són més de 650.000 nascuts entre els anys 1957 i 1967".
"Fins ara s'han fet dos models", ha dit Gonzalo Bernardos. "Un és el que agradava a Brussel·les, que era el de Mariano Rajoy. Estava basat que l'IPC pugés el que pugés, pujaven les pensions un 0,25%"
"A més, si augmentava l'esperança de vida, disminuïa la teva primera pensió. És a dir, amb Mariano Rajoy els jubilats, els nous i els antics, serien més pobres", ha asseverat Gonzalo Bernardos.
El segon model és el del PSOE, on "s'augmenten els ingressos perquè els jubilats puguin mantenir el seu poder adquisitiu". Segons Bernardos, això "només es pot mantenir si hi ha molts immigrants que vénen i si pugen els salaris força per sobre de les pensions. I si, a més, "augmenta considerablement el nombre de persones que estan treballant i disminueixen els aturats".
Es retallaran les pensions?
Per saber si cal fer retallades, Gonzalo Bernardos afirma que l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) és clau. "Si aquests valors positius -més Salari Mínim Interprofessional (SMI), més gent treballant, més immigrants- són suficients, no caldrà fer cap retallada. Si no, sí, i es faria entre el 2026 i el 2030".
Tot i això, Gonzalo Bernardos ha dit que això no significa que baixi la pensió. "Pot ser que els treballadors paguin més o es jubilin més tard". Sobre si els ciutadans han d'estar tranquils o nerviosos, l'economista ha explicat que hi ha «bastants possibilitats que no s'hagi de fer cap ajustament".
"El mercat laboral va espectacular. 770 mil llocs de treball l'any passat, aquest any anirà per 500.000. Això farà que pugi la recaptació per cotitzacions a la Seguretat Social".
A més, Gonzalo Bernardos ha assenyalat que l'augment de salaris s'està comportant "francament bé" i que l'SMI continua pujant. "Hi ha poques possibilitats de fer aquest ajustament i, per ara, que els pensionistes estiguin tranquils".