El 03.347, el 'Gordo' de Nadal 2018

El segon premi ha estat el 21.015 i el tercer premi el 04.211 | Alguns premis han estat molt repartits, mentre que d'altres com un dels quarts, el 42.206 han caigut íntegrament al Laudio, a Àlaba

Un any més, cada 22 de desembre, el Nadal ha començat de forma oficial  amb el tradicional del sorteig del 'Gordo'. Aquest 2018, Loteries i Apostes de l'Estat ha posa en joc un total de 2.240 milions d’euros la mateixa quantitat que l’any passat, i que  s'ha repartit en cinc premis principals. 

  • Primer premi, el 'Gordo': Quatre milions d'euros per cada sèrie
  • Segon premi: 1.250.000 euros per cada sèrie
  • Tercer premi: 500.000 euros per cada sèrie
  • Quart premi:  200.000 euros per cada sèrie
  • Cinquè premi: 60.000 euros per cada sèrie

Quatre de cada deu treballadors deixarien la feina si els toqués el 'Gordo'

Els afortunats del ‘Gordo’ guanyen  400.000 euros per dècim, una quantitat que permet cobrir moltes de les despeses acumulades i, fins i tot, comprar més d’un capritx gros.

De fet,  de mitjana els ciutadans han gastat uns 60 euros  a la Loteria de Nadal d’aquest any i molts dècims formen part de grups de treballadors que comparteixen un número i els compren «per si de cas toca», no quedar-se sense el premi. Realment aquest fet pot arribar a provocar una fuga de talents en cas de tocar el premi, ja que gairebé quatre de cada deu marxarien de l’empresa i aquesta es veuria en un greu problema per falta de treballadors.

Més de 200 anys d’història

Cal tenir en compte que només es disposen de tres mesos per cobrar els premis i els bitllets han d’estar en bones condicions. Es poden comprovar els números premiats a la pàgina web de la Loteria de Nadal. A més, també cal destacar que realment cada any Hisenda acaba cobrant  una quantitat gens menyspreable per tots els premis que  finalment  no han estat reclamats.

El primer sorteig de Nadal es va fer l’any 1812 a Cadis. Llavors un dècim costava 40 reals i el primer premi estava dotat amb 8.000 pesos forts. Un premi que realment acabaven pagant amb plata o or perquè en pes no existia. Finalment podien arribar a rebre cinc quilograms d’or i, segons ha explicat el numismàtic Joaquín Valle Vega, els donaven un pagaré.

A partir del segle XX, amb un primer premi dotat d’un quart de milió de pessetes, les persones amb un dècim guanyador accedien a un nou món d’oportunitats: cases, cotxes...  Idees que encara avui en dia conservem i poden suposar un perill, ja que l’estil de vida canvia i, en general, no es gestiona correctament la fortuna i en qüestió de cinc anys el 70% dels afortunats acaben empobrint. És a dir que cal tenir cap a l’hora de decidir què fer i no dilapidar els diners en un tancar i obrir d’ulls.