Nadia Calviño a la sala de premsa de la Moncloa el 31 de març de 2019.

El govern espanyol abaixa el preu de dos productes durant tot el confinament

Es tracta d'una mesura inclosa dins el programa de govern signat per PSOE i Unides Podem, però que han decidit instal·lar arran la pandèmia

El Consell de Ministres celebrat aquest dimarts ha culminat amb l'aprovació per decret d'una sèrie de mesures econòmiques i fiscals. Dins d'aquestes mesures ha sorprès la baixada de l'IVA en dos productes el consum s'ha incrementat enormement durant la crisi del coronavirus.

Es tracten dels llibres electrònics i la premsa digital, tal com ha anunciat la vicepresidenta d'Afers Econòmics,Nadia Calviño, durant la roda de premsa a la Moncloa.

Equiparació amb el format en paper

Tots dos productes digitals passaran del tipus general del 21%, pel qual tributen actualment, al tipus superreduït del 4%, el que suposa una equiparació al tipus impositiu dels mateixos productes en el format de paper.

La mesura ha estat celebrada pels mateixos usuaris però també per les editorials i els mitjans de comunicació, que reivindicaven des de fa anys la necessitat d'aquesta reducció impositiva per competir en igualtat de condicions amb el format físic.

Aquesta sobtada baixada de l'IVA suposarà un important descens del preu de venda per als ciutadans, que durant aquesta etapa de confinament han augmentat dràsticament el consum digital tant dels llibres com de la premsa en general.

Una mesura ja anunciada pel Govern

Tot i que aquesta decisió ha estat presa ara de caràcter urgent per la crisi del coronavirus, es tracta d'una mesura que ja estava inclosa en el pacte de Govern entre PSOE i Podem. No obstant això, a causa de l'augment de despeses en el govern per la inactivitat econòmica i l'increment de la despesa sanitària, no estava tan clar que aquesta reducció s'anés a materialitzar en un període de temps tan curt.

De fet, amb la reducció de l'IVA només en els llibres digitals, l'Estat deixarà de percebre al voltant de 24 milions d'euros, segons assenyala 'Hipertextual'.  A més de beneficiar els consumidors, aquesta mesura ajudarà a les empreses d'aquests sectors considerats essencials. Durant la crisi del coronavirus, les empreses editorials i els mitjans de comunicació han vist greument perjudicats els seus ingressos a causa de l'enfonsament de la publicitat.