Passatgers en un bus amb mascareta.

El Govern aclareix d'on no et poden fer fora si no portes posada la mascareta a partir d'avui

Podràs anar al supermercat o al cinema sense mascareta a partir d'avui? La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha aclarit tots els dubtes

Espanya ha decidit fer un gran pas endavant per començar a veure la llum al final del túnel de la pandèmia. Tot apunta que el final del coronavirus és més a prop que mai i més després de retirar l'última restricció que quedava per lluitar contra ell.

Parlem de l'ús de la mascareta en espais tancats, el qual ha passat a ser història, encara que no del tot. Tot i que avui, 20 d'abril, deixa de ser obligatòria a la majoria d'interiors, encara hi ha certs espais on caldrà continuar portant-la.

El final de la mascareta en espais tancats entra en vigor avui

Tot i que la mesura de retirar la mascareta en interiors ja era un secret de domini públic, aquesta ha començat a ser efectiva a partir d'avui. I és que són molts els dubtes que han anat sorgint arran que es conegués que aviat deixaria de ser obligat el seu ús.

Amb la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), el Govern ha aclarit tota mena de dubtes que han anat sorgint des que es va anunciar la mesura. Tot i això, hi haurà tres espais on encara no es podrà estar amb la cara descoberta.

En primer lloc, els treballadors, pacients i visitants de centres, serveis i establiments sanitaris, incloses les farmàcies. A excepció de les persones ingressades quan romanguin a la vostra habitació. També continuarà sent obligatòria en centres sociosanitaris, per part dels treballadors i visitants quan estiguin en zones compartides.

I, finalment, als mitjans de transport aeri, per ferrocarril o per cable i als autobusos, així com als transports públics de viatgers. També en els espais tancats de vaixells i embarcacions en què no sigui possible mantenir la distància d'1,5 metres, excepte les cabines, quan siguin compartits per convivents.

Diverses persones fent un viatge amb metro amb les mascaretes posades.
La mascareta seguirà sent obligatòria al transport públic | Pixabay

Pedro Sánchez, el president del Govern, ja va assegurar que l'ús de la mascareta en espais interiors seria de «sentit comú» i es va mostrar convençut que «molta gent» la seguiria fent servir.

Des que se'n va anunciar la retirada, han estat molts els dubtes que han anat sorgint sobre el seu ús. El treball, el supermercat i els centres comercials són espais on es concentren certa quantitat de persones, per la qual cosa hi havia dubtes de si en llocs com aquests també se'n retiraria l'ús obligatori.

Tot i això, la publicació de la mesura al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) no deixa cap dubte i ha confirmat tots els espais on l'ús de la mascareta ja és història.

Diverses persones pel carrer portant la mascareta.
La mascareta deixa de ser obligatòria avui a la majoria d'espais tancats | Europa Press

Es podrà anar al supermercat o al cinema sense mascareta?

Una de les preguntes que més es fan els ciutadans és si es podrà anar a comprar al supermercat amb la cara descoberta. I avui, per fi, s'hi pot donar resposta de manera oficial.

No, no caldrà portar mascareta per anar a comprar al supermercat. Tot i que les autoritats sanitàries recomanen el seu ús en certs espais com el supermercat, els centres comercials i el cinema, encara que no és obligat portar-la a partir d'avui mateix.

En aquest sentit, «no es podria expulsar d'un comerç per no portar-la», segons indica Carolina Darias, la ministra de Sanitat. Així mateix, el text del Butlletí Oficial de l'Estat no recull més excepcions que les tres abans esmentades. Per això en espais tancats com el cinema i els comerços no podran obligar els clients a portar mascareta.

La mascareta als llocs de treball, continuarà sent obligatòria?

Per a aquesta pregunta no hi ha una resposta clara, encara que el reial decret apunta que «amb caràcter general, no en resultarà preceptiu l'ús». En el cas dels llocs de treball seran els serveis de prevenció de riscos laborals els que valorin la necessitat de portar la mascareta a cada cas.

Per això, en cada lloc de treball s'hauran de valorar els riscos particularment. En aquest sentit, des del Govern s'aconsella que se segueixi portant sempre que no es pugui garantir la ventilació adequada i la distància interpersonal sigui inferior a 1,5 metres.

«La filosofia del reial decret és que les mascaretes deixen de ser obligatòries», però «depèn de les característiques del lloc de treball», exposa Carolina Darias.

Carolina Darias en una roda de premsa
La ministra de Sanitat ha aclarit alguns dubtes sobre l'ús de les màscares a partir d'avui | GTRES

La pandèmia no s'ha acabat, però entra en una nova etapa

Carolina Darias ha exposat que la decisió de retirar la mascareta en espais tancats ha estat causada arran de l'«altíssima cobertura vacunal que té el nostre país».

I, encara que diversos epidemiòlegs han defensat que encara no era el moment idoni, la ministra de Sanitat sosté que «és el moment oportú per retirar la mascareta a interiors».

«La pandèmia segueix entre nosaltres, però es comporta de manera diferent», assenyala Darias. Per això, fa una crida que es faci un ús responsable de la mascareta i es respecti a qui encara vulgui continuar portant-la.