El Govern ha apartat, a la pràctica, Renfe del servei de Rodalies de Lleida. Aquest dimarts, l'executiu català ha anunciat que la gestió del servei a partir de 2024 quedarà en mans de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). D'aquesta manera, l'actual línia R12 es desdoblarà, i passarà a anomenar-se LR3 I LR4.
L'encarregat de comunicar la decisió ha estat el vicepresident Jordi Puigneró, que ha comparegut en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. Puigneró ha assenyalat que la gestió de Rodalies de Lleida és "l'avançada" del model "operat i gestionat des de Catalunya" que es vol aconseguir.
Més oferta i substitució de combois antics, la promesa del Govern per als lleidatans
Entre els plans que ha avançat el Govern hi ha l'ampliació de les expedicions entre Lleida i Cervera fins a duplicar l'oferta actual, passant de sis a dotze. A banda, també es vol incrementar els viatges entre Cervera i Manresa, passant de tres al dia a cinc.
Jordi Puigneró ha aprofitat per a reclamar novament al govern espanyol que concreti el "traspàs complet" de Rodalies de Catalunya. En aquest sentit, ha titllat de "traspàs de fireta" el que es va signar l'any 2009, i ha assegurat que plantejarà aquesta qüestió en cada reunió bilateral. "La ciutadania no es mereix l'actual servei que està prestant Renfe a Catalunya", ha denunciat.
Sobre la gestió que farà FGC del servei de Rodalies de Lleida, Puigneró ha explicat que se substituiran els trens més antics i s'incorporaran quatre noves unitats. Els nous combois, ha assenyalat, seran més "sostenibles" i amb serveis a bord com la connexió a Internet a través de WI-FI.
L'Executiu català treballa amb la previsió d'arribar a més de 450.000 passatgers l'any 2026. Es tracta d'una xifra que representa un 55% de la demanda ferroviària respecte del 2018, l'últim any en què es van publicar dades anteriors a la pandèmia.
El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha assenyalat en la roda de premsa que el servei de Rodalies de Lleida és "assumible", ja que només representa el 10% del total de la xarxa, i que suposarà una inversió de 9 milions d'euros anuals, una factura que ha dit que "repercutirà" en les negociacions de l'Estat. El 90% restant és "inassumible" si el traspàs no és complet.
La ministra de Transports "no té res a objectar"
La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha afirmat que "no té res a objectar" al fet que el Govern hagi adjudicat a FGC la gestió del servei de Rodalies de Lleida a partir del 2024. En roda de premsa aquest dimarts després del Consell de Ministres, Sánchez ha remarcat que la decisió és "competència" de la Generalitat.
En aquest sentit, no té objeccions a l'anunci. Sánchez ha subratllat que el Govern ja va dir que tenia aquesta intenció "fa més d'un any". D'altra banda, sobre el traspàs de Rodalies a la Generalitat, Sánchez ha dit que "s'hi està treballant".
La titular de Transports ha explicat que mantenen converses i s'estan centrant a resoldre la qüestió de la transferència de recursos econòmics i financers perquè el Govern pugui procedir al pagament de serveis operats per Renfe.
Catalunya amplia l'aforament a l'oci nocturn i els gimnasos
Un altre anunci donat a conèixer avui és que Catalunya preveu ampliar l'aforament de l'oci nocturn del 70% al 80% a partir del cap de setmana. Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Patricia Plaja, en la roda de premsa. Demà mateix es preveu que es reuneixi el Procicat per a aprovar la mesura.
Amb tot, Plaja ha demanat "prudència", perquè "no ha arribat el moment" d'utilitzar l'aforament complet en el cas de les discoteques i altres locals. Ara bé, sí que ha destacat que es pot "seguir avançant" en aquest sentit.
Alhora, el Govern també ha anunciat que l'aforament en el cas dels recintes esportius tancats, gimnasos inclosos, s'ampliarà. Concretament, a partir del pròxim cap de setmana es preveu que sigui del 100% i no del 80%, com fins ara. L'Executiu català ha recordat que l'ús de les mascaretes continua sent obligatori en aquests recintes.