Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dues nenes amb motxilla escolar

La decisió del Govern que afecta totes les escoles de Catalunya

El 23 de febrer és la data indicada per començar el nou protocol covid als centres escolars catalans

El nou protocol als centres escolars catalans ja està preparat. Els departaments d'Educació i Salut han proposat la flexibilització de casos covid a l'entorn escolar a partir d'aquest dimecres 23 de febrer. Una decisió seguint les recomanacions de la Comissió de Salut Pública del ministeri de Sanitat

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'havia marcat aquesta setmana del 21 de febrer com a data «raonable» per acabar amb una de les principals restriccions a les escoles. I, finalment, serà aquest 23 de febrer.

L'actualització del protocol

La Generalitat ha comunicat als centres educatius i sanitaris l'actualització del protocol. A partir d'aquest 23 de febrer només caldrà que s'aïllin els positius. Ja no s'identificaran els contactes estrets i tampoc caldrà que les famílies i els centres educatius comuniquin si el motiu de l'absència a classe de l'alumnat és causat pel virus.

Una normativa que també canvia pels professors dels centres educatius. En aquest sentit, desapareixen els tests d'antígens que s'han de fer als mestres.

També hi haurà una excepció: els centres d'educació especial. En aquests centres es mantindrà l'ús de l'aplicació Traçacovid per donar d'alta els casos.

Fins ara, molts alumnes havien de fer un aïllament en cas de 5 o més positius a l'aula, excepte si tenen la pauta completa de vacunació o havien superat la malaltia els últims tres mesos.

Pas endavant per avançar l'inici del curs

Sense deixar les aules, l'avançament del curs és una de les notícies que està duent més de corcoll al món educatiu. En aquesta línia, la plataforma Educació 360, formada per administracions públiques, entitats educatives, de lleure i d’altres, veu amb bons ulls la proposta Departament d’Educació de retallar les vacances d’estiu per començar el curs abans. 

Imatge d'una aula buida amb cadires.
De moment, es mantenen les quarantenes a les escoles. | ISTOCKPHOTO (SMOLAW11)

No obstant això, avisa que és una mesura insuficient. És per això que demanen als consistoris que augmentin la inversió destinada perquè infants i adolescents amb «vulnerabilitat socioeducativa» puguin gaudir dels casals d’estiu, que hi hagi una oferta més àmplia i que es promogui des de centres educatius i serveis socials. 

La plataforma ha destacat els avantatges d’aquestes activitats en l’aprenentatge, les relacions socials, així com en el desenvolupament de capacitats com la curiositat o el pensament crític.

Hi ha aproximadament uns 275.000 infants i joves en risc de pobresa. Tot i que l’oferta dels casals d’estiu es troba força repartida per tot el territori català, aquest col·lectiu sovint no participa en aquestes activitats.

Les causes que s’amaguen al darrere són, principalment, el poc poder adquisitiu de les famílies i el desconeixement de l’oferta, del procés d’inscripció i dels beneficis que comporten. 

L’«allunyament cultural o identitari» respecte a «realitats socioculturals diverses» és un altre motiu, entre d’altres.