El vicepresident de la Generalitat i president en funcions, Pere Aragonès parlant amb la consellera de Presidència, Meritxell Budó

El Govern amplia els ajuts als bars i restaurants dels centres comercials

La mesura preveu cobrir tots els establiments que van demanar el pagament de 7.000 euros, i que estan tancats des de fa cinc mesos

El Govern ha ampliat en un milió d'euros els ajuts destinats als locals de restauració dels centres comercials, que segueixen tancats per les restriccions de la pandèmia. El Departament d'Empresa va tancar el 17 de març una línia d'ajuts de 10 milions per a locals afectats per les mesures del Procicat, i que incloïen el pagament de 7.000 euros per als establiments de restauració que estan ubicats en l'interior de centres comercials.

Amb la transferència d'aquest milió d'euros addicional el Govern cobrirà «la totalitat de les sol·licituds de bars, restaurants i cafeteries» que es van acollir a aquesta línia. En aquest sentit, el Departament d'Empresa preveu iniciar els pagaments dels ajuts en les pròximes setmanes.

Establiments tancats des de fa cinc mesos

Cal recordar que els restaurants dels centres comercials estan tancats des de fa cinc mesos tancats, deixant el sector en una situació «molt crítica». Diverses associacions, entre les quals hi ha Comertia, Barcelona Oberta, Restaurants de Centres Comercials i el Gremi de Restauració de Barcelona, han demanat reiteradament la seva reobertura al Govern, la setmana passada per darrer cop, però la resposta ha estat negativa en cadascuna de les peticions.

Les entitats recorden que, amb les restriccions actuals, 500 negocis i 12.000 treballadors estan «en perill». En aquest sentit, els restauradors han demanat igualar l'horari d'obertura de la restauració de carrer, cada dia de la setmana fins a les cinc de la tarda. Les entitats del sector recorden que el 60% de la restauració dels restaurants es concentra al migdia de manera que, si es flexibilitzessin les restriccions per als establiments, aquests podrien sobreviure.

Des de les entitats del sector també es critica que es pugui anar al cinema durant dues hores i menjar crispetes sense mascareta; que es pugui anar al gimnàs; que els infants realitzin extraescolars barrejats amb nens i nenes d'altres escoles, o que no hi hagi control d'aforament al transport públic.