Imatge de l'interior d'un restaurant

El govern anuncia accions per al comerç en la campanya de Nadal

Méndez veu una «recuperació vigorosa» del comerç exterior per la reobertura de fronteres

La secretària d'Estat de Comerç, Xiana Méndez, ha anunciat aquest dissabte que el govern central impulsarà una «acció immediata» per al sector del comerç destinada a salvar la campanya de Nadal, donades les restriccions per a frenar els contagis de Covid-19, els quals han afectat gran part del teixit comercial. 

Ho ha dit en la XXV Trobada d'Economia de S'Agaró — celebrat aquest any a Barcelona — durant una entrevista amb el subdirector de 'La Vanguardia', Manel Pérez. 

Xiana Méndez ha lamentat que el tancament temporal de comerços, com els centres d'estètica, hagi suposat una especial afectació per al «treball femení».

Ha constatat que el comerç representa més del 13% del PIB espanyol i que un 13% de les empreses del sector són micropymes i autònoms, agents que ha qualificat d'imprescindibles per a la cohesió econòmica i social. 

En aquest sentit, ha lamentat la situació de vulnerabilitat en la qual es troben, perquè «ha estat un sector durament colpejat per la situació sense precedents».

Mercat internacional

Sobre l'activitat comercial exterior i d'àmbit internacional, ha dit que l'any 2020 va registrar un bon inici, però va veure interrompuda la seva dinàmica el març a causa de la Covid-19, encara que «recuperació vigorosa» per l'obertura de fronteres. 

Ha fet valdre el potencial de creixement del sector agroalimentari cap al mercat asiàtic, ja que hi ha hagut un increment de les exportacions a la Xina de producte porcí en un 200%, una cosa que Méndez atribueix a la «sofisticació, qualitat i preu» dels productes. 

Sobre l'elecció del pròxim director de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), que es troba en procés de selecció, espera que «tingui un pes polític fort i que aconsegueixi reunir a països que es troben tan distants actualment com els Estats Units i la Xina».

«El futur del comerç de proximitat depèn de tots»

La líder de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha defensat aquest dissabte que «depèn de tots» que el comerç de proximitat de Catalunya no es vegi obligat a tancar de forma permanent després de la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus

Així ho ha dit durant la seva intervenció a la campanya 'Compra al barri!', en la qual ha participat al costat de prop de 300 afiliats del seu partit, i juntament amb altres regidors de JxCat a Barcelona, regidors municipals i diputats del Parlament i del Congrés, informa el partit en un comunicat. 

L'acció ha consistit a col·locar prop de 10.000 cartells al voltant de 39 mercats municipals de Barcelona per tal d'animar als veïns a comprar al comerç local i de proximitat. D'aquesta manera, Artadi ha fet una crida a les xarxes veïnals per tal de seguir donant suport als negocis del barri en aquests moments tan difícils. 

Ha destacat que el model dels barris de Barcelona ajunta tant comerços com oficines i habitatge: «Dona llum, vida i seguretat, i és característic de la ciutat».