El coronavirus ha capgirat tot allò que fins ara donàvem per fet. Ha canviat rutines, ha transformat hàbits i ha boicotejat milers de moments importants per a molts ciutadans i ciutadanes, alguns compartits per gran part de la població, com algunes festes i tradicions que s'han vist completament truncades. La llista és llarga, però segurament molts catalans i catalanes coincidiran que un dels dies més especials i que més es va a trobar a faltar el passat 2020 va ser la diada de Sant Jordi.
Sant Jordi és més que una llegenda a Catalunya. Que els carrers s'omplin de persones passejant amb llibres i roses a les mans, de música, de dracs i de petits amb més roses, aquestes no tan perfectes, però segurament més valuoses, no té preu. La pandèmia, però va llençar pels aires el 23 d'abril de 2020, moment en què Catalunya viva un confinament domiciliari sense precedents. Ara queden escassos dies perquè el calendari torni a marcar 23 d'abril. La setmana que, concretament el pròxim divendres, és Sant Jordi, i els ciutadans volen saber què passarà.
Justament en aquest sentit, la consellera de Presidència i portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, avançava de quina manera planteja la Generalitat la tan anhelada Diada a Catalunya. Segons el que ha explicat aquest dimarts Budó, es preveu diferenciar la celebració de Sant Jordi per municipis de menys de 5.000 habitants o més grans, on plantegen situar parades davant d'establiments i zones perimetrades. Ho explicava en una conferència de premsa telemàtica després del Consell Executiu.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
La Diada, en funció del nombre d'habitants
Així, als municipis de menys de 5.000 habitants els ajuntaments i les entitats dinamitzaran la diada, com es fa habitualment per Sant Jordi i, als de més de 5.000 habitants, en canvi, es planteja situar parades davant les llibreries i floristeries i habilitar zones perimetrades, preferentment a l'aire lliure i amb un aforament limitat.
Sobre aquestes zones perimetrades, ha avançat Budó que previsiblement tindran control d'aforament a les entrades i sortides, a banda de les mesures necessàries per garantir la seguretat contra la pandèmia, i ha descartat concretar més detalls sobre la diada, perquè aviat ho faran la Conselleria de Cultura i el Gremi de Llibreters en una roda de premsa.
Hi haurà signatura de llibres?
Així doncs, hi haurà Sant Jordi a Catalunya. Evidentment, serà diferent i els carrers s'ompliran de mascaretes. Però és bon senyal que es pugui celebrar al carrer un dels dies més bonics i festius de l'any a Catalunya, després de la patacada del passat 2020.
Una altra de les coses més esperades de la diada per a molts és la signatura de llibres per part dels autors. En aquest sentit, Budó ha plantejat que es pugui demanar amb antelació a la llibreria i que l'exemplar pugui estar dedicat i signat per l'autor. A més, Budó ha explicat que probablement el llibre signat es podrà recollir a l'establiment durant els dies posteriors a la diada.
La consellera de Presidència i portaveu del Govern en funcions ha defensat finalment que aquest any la diada se celebri amb totes les mesures epidemiològiques vigents, però diferenciant d'aquesta manera entre els municipis de més o menys de 5.000 habitants, i també segons les activitats que sol promoure cada municipi durant Sant Jordi, que l'any passat no es va celebrar a causa de la pandèmia.
Budó ha assegurat que la decisió s'ha planificat en el Comitè Tècnic del Procicat i s'ha treballat amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació de Micropobles de Catalunya. Falta esperar ara a conèixer-ne més detalls, que avançarà la Conselleria de la Cultura i, per la seva banda, els diferents consistoris municipals.