Després de l'anunci de Johnson&Johnson sobre retardar la distribució de la vacuna de Janssen a Europa, mentre s'estudien els casos de trombosi estranya als Estats Units, el departament de Salut ha reconegut que les dosis, unes 24.000, no arribaran avui a Catalunya.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
La sub-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, va confirmar ahir la notícia: «Estava anunciat que demà rebríem vacunes de Janssen, però ens acaben d’informar que està paralitzada la seva arribada a Europa; veurem quan arriba i com arriba». En paral·lel, Cabezas va indicar que un 10% dels catalans citats per vacunar-se amb AstraZeneca no s’hi han presentat. En la mateixa línia, va assegurar que els beneficis de la vacuna d'AstraZeneca ja comencen a ser tangibles: «La gent vacunada amb AstraZeneca té un 45% menys de possibilitats d’ingressar a l’hospital i un 52% menys de fer-ho a l’UCI».
A banda d'això, la consellera de Salut, Alba Vergés, va demanar al Ministeri de Sanitat poder espaiar les segones dosis de Pfizer pe tal d'accelerar la vacunació de les persones entre els 70 i els 79 anys, indicant que no hi ha temps per perdre.
La decisió de Johnson&Johnson
Johnson&Johnson ha assegurat que està en contacte amb els reguladors europeus per a la investigació dels casos i que endarrereix «proactivament la distribució de la vacuna» a Europa. La companyia no ha justificat la paralització del subministrament al bloc europeu, malgrat que la seva autorització condicional per comercialitzar el vaccí continua vigent. La UE esperava rebre 55 milions de dosis de Janssen entre abril i juny.
«La seguretat i el benestar de les persones que utilitzen els nostres productes és la nostra principal prioritat», ha defensat la companyia en un comunicat.
La posició de la UE
L'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, assegura que «el més important és la seguretat de la vacuna» després que Johnson&Johnson hagi anunciat el retard de la distribució de la vacuna de Janssen a Europa «de forma proactiva» mentre s'estudien els casos de trombosi estranya als Estats Units.
En una piulada, Kyriakides diu que l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) està seguint el que succeeix als Estats Units, on l'agència de Salut ha recomanat la suspensió d'aquest vaccí per sis casos «greus» de trombosis estranyes. Amb l'EMA encara estudiant els casos de trombosi, fonts comunitàries diuen que el regulador europeu ha de «confiar» en els reguladors on ja s'administra la vacuna, com els Estats Units.
«La seguretat dels nostres ciutadans és la prioritat absoluta», apunten fonts comunitàries, que remarquen que totes les decisions es prendran basades en «l'enfocament científic» i les decisions de l'EMA.