Fotomuntatge de Pedro Sánchez i diners.

El Govern anuncia per sorpresa un nou impost a Catalunya per recaptar més diners

La ministra d'Hisenda ha confirmat que l'Executiu presentarà un nou tribut al nostre país

El Govern espanyol ha confirmat aquest dijous, 22 de setembre que es crearà un nou impost temporal a Espanya. Així ho ha comunicat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la seva intervenció al Congrés dels Diputats.

La ministra Montero ha aclarit que l'objectiu no és que el nou tribut s'apliqui al conjunt de la població espanyola. Es tracta d'un nou gravamen que afectarà les grans fortunes del nostre país. D'aquesta manera, l'Executiu pretén recaptar més diners per a les arques públiques durant un moment especialment dur des del punt de vista econòmic.

El Govern anuncia un impost especial a les grans fortunes d'Espanya

Durant el debat parlamentari d'avui, la ministra Maria Jesús Montero ha detallat cap a quina direcció aniran les pròximes decisions de l'Executiu. En aquest sentit, la titular d'Hisenda ha confirmat que el Govern espanyol aplicarà un impost especial per a les grans fortunes del nostre país.

Tot i que encara no se saben gaires detalls sobre aquesta mesura, la veritat és que ja sabem en quin moment l'impost es farà oficial. Es planeja que entri en vigor a partir de l'1 de gener del 2023, però que es desconeix fins quan es prolongarà.

Primer pla de María Jesús Montero, ministra d'Hisenda
La ministra d'Hisenda ha explicat que encara estan preparant la mesura | GTRES

Com ha passat amb altres tipus d'impostos, Hisenda planeja treballar en una fórmula temporal que prevegi la possibilitat d'allargar o de frenar l'impost. D'aquesta manera, tindria molt més control sobre els diners que es recaptaran.

Segons les paraules de la ministra Montero, implementar l'impost està més que justificat en aquest moment: «Cal demanar en aquest moment una aportació més gran als que més tenen per permetre el transport públic gratuït, els 200 euros a les rendes per sota de 14.000 euros (...). En definitiva, hem de demanar més esforç als que més tenen per acompanyar la classe mitjana i la classe treballadora».

▶️ Vídeo del dia

Una proposta que ja va fer Yolanda Díaz

Tot i estar envoltat per cert halo misteriós, el nou tribut podria ser molt semblant a la que reclamen des d'Unidas Podemos des de fa temps. Ja al juny, el partit liderat per Yolanda Díaz va proposar al Congrés dels Diputats crear aquest impost per sufragar les mesures socials de l'Executiu.

La formació lila va insistir que aquest impost afectaria menys del 2% de la població espanyola. Tot i això, Unidas Podemos va haver d'enfrontar-se als 277 vots en contra i a les 4 abstencions davant dels seus 58 vots a favor.

El partit lila advocava per una nova escala de gravamen per a les fortunes que superin els 10 milions d'euros. Per a aquest tipus de fortunes, s'hi establirien vuit trams i tipus marginals, des del 3,6% fins al 5%. A més, es tindria en compte si el contribuent tributa amb l'impost sobre el patrimoni, ja que en aquest cas, el gravamen seria inferior.

L'impost que ha aparegut per sorpresa a les factures de la llum a Espanya

Qualsevol que hagi hagut de pagar una factura de llum les últimes setmanes s'ha endut una desagradable sorpresa. I és que molts usuaris s'han fixat en un nou concepte, pel qual també s'ha hagut de pagar una quantitat de diners importants. Es tracta del 'Mecanismo de Ajuste Real Decreto-Ley 10/2022', més conegut popularment com el 'topall del gas'.

Recordem que, davant de la històrica escalada del preu del gas, l'Executiu va optar per posar un preu màxim. Va ser una decisió presa pel Govern perquè el preu d'aquest recurs no afectés de manera tan directa les famílies. Això sí, aquest 'topall del gas' s'ha de finançar pel conjunt dels consumidors, podent representar fins a un 40% de la factura en alguns casos.