La consellera de Salut, Alba Vergés

El Govern aplicarà el confinament total a Lleida si les dades mèdiques ho recomanen

Ara per ara, però, encara no preveuen el confinament domiciliari

El Govern no preveu el confinament domiciliari al Segrià, després dels rebrots. Tot i això, avisa que si les dades mèdiques ho recomanen, l'aplicarà. Així ho ha explicat la portaveu, Meritxell Budó, durant la roda de premsa a Palau posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts.

La consellera ha afirmat que el confinament domiciliari «no està damunt la taula», i ha defensat que l'executiu sempre ha pres les decisions segons els criteris científics. A Budó li «sobta» que Madrid hagi criticat la  Generalitat per anar «tard» en tancar el perímetre del Segrià: «Seria còmic si no fos perquè la situació és molt greu. Menys frivolitat i més coresponsabilitat», ha reblat. La portaveu ha defensat que el Govern ha actuat «quan calia», i no pas tard.

El Govern vol que la mascareta sigui obligatòria

El Govern vol que l'ús de la mascareta sigui obligatòria. La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha defensat que aquesta mesura de protecció i prevenció per la covid-19 s'apliqui tant en espais públics com privats encara que es pugui garantir la distància de seguretat de 1,5 metres.

Així ho ha explicat durant la roda de premsa a Palau d'aquest dimarts al migdia, posterior al Consell Executiu, i en coincidència amb el que ja havia avançat la consellera de Salut, Alba Vergés, aquest matí a RAC1. Budó ha dit que l'ús obligatori de la mascareta evitarà més «relaxament» entre la ciutadania. El Procicat es reunirà entre avui i demà per aprovar la decisió. La consellera assegura que no hi ha discrepàncies entre JxCat i ERC en aquest sentit.

Una persona que va viatjar a Lleida, hipòtesi principal de l'origen d'un brot de covid-19 a Ordizia

Un persona que va viatjar a Lleida és la principal hipòtesi del 'cas 0' d'un brot de coronavirus a la població basca d'Ordizia. Segons ha explicat la consellera de Salut del govern basc, Nekane Murga, l'origen d'aquest focus seria una persona que dies abans havia viatjat a Lleida per fer una reunió amb amics «en un moment d'alta incidència» del virus.

Posteriorment, va tenir una reunió familiar en un bar d'Ordizia, on altres persones que estaven en aquest mateix local es van contagiar. Segons la consellera, aquesta és «la hipòtesi que més concorda amb el seguiment de contagis». La consellera no ha pogut detallar en quina zona concreta de la demarcació de Lleida va viatjar aquesta persona. El brot a Ordizia ha provocat de moment 30 positius, 14 dels quals confirmats en les últimes 24 hores.