El conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, s'ha mostrat partidari d'elaborar un protocol a Catalunya per regular els tancaments en funció de l'evolució de la pandèmia del coronavirus. «Evitaria sorpreses. Si es passa un determinat llindar de contagis, d'ingressos hospitalaris o de col·lapse a l'atenció primària, el protocol hauria d'indicar quins establiments haurien de tancar», ha detallat Tremosa aquest dilluns al programa 'Planta Baixa' de TV3.
«Donaria més previsibilitat als agents econòmics i evitaria que es trobessin per sorpresa als diaris que el Govern prendrà la mesura l'endemà», ha continuat el conseller d'Empresa, que sobre el tancament de bars i restaurants ha estat clar: «Fins d'aquí a 10 dies no decidirem si poden reobrir».
Les botigues de 24 hores hauran de tancar entre la nit i el matí
El Procicat ha aprovat aquest dilluns una resolució amb noves restriccions per frenar la segona onada de coronavirus a Catalunya. D’una banda, s’ha establert que els comerços que habitualment romanen oberts les 24 hores del dia —per exemple, les botigues de conveniència, les annexes a les benzineres, o les ubicades en municipis turístics— tanquin a les 22.00 hores de la nit i no puguin reobrir fins a les 7.00 hores del matí.
Així mateix, en àrees de servei d'autopistes i altres vies, les activitats de restauració es podran prestar exclusivament mitjançant serveis d'entrega al mateix establiment, sense utilitzar els espais interiors i garantint l'entrega individual i separada a cada client.
El PROCICAT limita l'horari d'obertura de les botigues que obren 24 hores @salutcat@interiorcat
— Govern. Generalitat (@govern) October 19, 2020
? https://t.co/M8oiuP19hz
El Procicat també ha decretat la suspensió de les activitats en grup que es fan equipaments cívics que impliquin la presència física, llevat que es facin per mitjans telemàtics. Això sí, s'exceptua d’aquesta suspensió els programes i activitats d’intervenció socioeducativa, lleure educatiu i d'educació en el lleure d'infants, adolescents i programes de suport juvenil, així com activitats d'intervenció social i personals com els menjadors de caràcter social.
El Govern assegura que totes aquestes limitacions es consideren «proporcionals, idònies, necessàries i justificades» per al control de contagis i protecció dels drets a la vida i la salut, així com per garantir la capacitat d'atenció del sistema sanitari.