Meritxell Budó, consellera de Presidència, en una roda de premsa, 14/07/2020

El Govern aprova un nou increment del pressupost per valor de 795 MEUR per finançar l'impacte de la pandèmia

La dotació es destinarà principalment a reforçar la partida del Departament de Salut i a atendre necessitats urgents

El Govern ha aprovat aquest dimarts un nou increment dels pressupostos de la Generalitat per valor de 795 milions d'euros. Aquesta ampliació dels comptes públics s'efectua a càrrec dels recursos que li corresponen a Catalunya del Fons Extraordinari Covid-19 Estatal, creat per finançar l'impacte de la pandèmia en els comptes públics dels territoris. La nova dotació es destinarà principalment a reforçar el pressupost del Departament de Salut i a atendre noves necessitats urgents derivades de la pandèmia.

El d'aquest dimarts, és el tercer increment dels comptes públics que autoritza l'executiu català a càrrec del Fons Covid-19, després de les realitzades el juliol —1.230 milions d'euros— i el setembre —354 milions d'euros. A això s'hi afegeix l'increment del pressupost efectuat l'octubre passat —420 MEUR— amb motiu de l'aprovació d'una taxa de referència del dèficit per al 2020, corresponent al 0,2% del PIB. Així, en conjunt, l'increment acumulat des del juliol és de 2.004 milions, que amb aquesta nova ampliació se situarà en 2.799 MEUR.

Els fons es transferiran als departaments en funció de les necessitats

La normativa vigent estableix que, per tal d'incorporar nous ingressos als comptes públics, s'han de generar els corresponents crèdits pressupostaris de despesa per un import equivalent. Per aquesta raó, el Govern ha aprovat avui dimarts una generació de crèdit per valor de 795 milions, els quals s'ubicaran en la partida específica del fons de contingència creada per allotjar tots els recursos provinents del Fons Covid-19. Des d'allà s'aniran transferint recursos als diferents departaments en funció de les seves necessitats, tal com s'ha fet dins ara amb els altres trams del fons.

L'import generat s'haurà d'ajustar a l'assignació definitiva que autoritzi el Ministeri d'Hisenda per a Catalunya d'acord amb els criteris establerts al Real Decret Llei 22/2020, de 16 de juliol, pel qual es regula la creació del Fons Covid-19 i s'estableix les regles relatives a la seva distribució i lliurament.

Es destinen 4,59 milions d'euros a la lluita contra la desigualtat social

Així mateix, el Consell Executiu també ha aprovat aquest dimarts destinar 4,59 milions d'euros per a subvencions del Departament de Treball i Afers Socials a programes de suport a la lluita contra l’exclusió social i la desigualtat agreujada per la crisi social de la Covid, durant els anys 2020 i 2021. Els projectes que rebran finançament es divideixen en quatre àmbits, que inclouen la regularització administrativa —per exemple, a través del suport jurídic a l’arrelament social—; el suport educatiu a famílies; la formació de primera acollida per a persones migrades i els plans d’igualtat.

El finançament d’aquests projectes es farà a través de despeses amb càrrec a pressupostos d’exercicis futurs del Departament de Treball i Afers Socials per un import de prop de 4,6 milions d'euros.