Les baixes per menstruacions doloroses entraran a la reforma de la llei de l'avortament que ha preparat el Govern. Això ha suscitat un debat sobre qui se'n farà càrrec econòmicament, entre altres assumptes. Des de l'Executiu s'ha posat èmfasi que serà la Seguretat Social la que les assumeixi.
Les baixes per regles doloroses, a punt d'aprovar-se
Des del Ministeri d'Igualtat han aclarit que les baixes per regles doloroses seran assumides des del primer dia per la Seguretat Social. A més, al contrari que passa amb un altre tipus d'incapacitats temporals comuns, no hi haurà un límit fix de temps establert. «No hi ha dies, són els que necessiti cada dona», han assenyalat aquesta setmana fonts governamentals.
Després de filtrar-se l'esborrany d'aquesta nova normativa que estava previst endur-se al Consell de Ministres dimarts que ve, el debat estava servit. Les tensions entre els diferents ministeris implicats eren més que evidents.
Per això, dijous a la tarda es van reunir els sotssecretaris. Aquests van intentar consensuar la part de l'articulat que generava més controvèrsia.
Divendres es va donar a conèixer l'acord referent a les baixes per menstruacions doloroses incapacitants, cosa que després va confirmar Irene Montero a les xarxes socials.
«Reconeixerem per llei el dret de les dones amb menstruacions doloroses a una incapacitat temporal especial que serà costejada per l'Estat des del primer dia. Avancem perquè ja no sigui normal anar a la feina amb dolor i per acabar amb l'estigma, la vergonya i el silenci al voltant de la regla. Avancem en drets», va assenyalar la ministra a Twitter.
Els ministeris, en espera
La veritat és que encara hi ha altres assumptes per dirimir. Des del Ministeri de Seguretat Social continuen esperant conèixer el resultat del tràmit parlamentari a què se sotmetrà la nova norma per pronunciar-se, informava Gorka R. Pérez.
Per la seva banda, a Treball, valoren els apartats de què està compost l'esborrany i reiteren que la seva postura respecte d'això va quedar fixada dijous. Va ser llavors quan Yolanda Díaz va assenyalar:
«Les baixes mèdiques per una malaltia incapacitant diagnosticada, com una menstruació dolorosa, no neixen del no-res. Posen nom i visibilitzen una realitat que ja existeix. Fer-ho amb garanties legals és cuidar la salut de les dones i assegurar espais de treball millors».
El dret a la salut menstrual
L'esborrany d'aquesta normativa tan controvertida considera la salut menstrual com a part del dret a la salut. Assenyala que ha de ser igualitària a tots els nivells sanitaris, sense distinció per lloc de residència. A més, especifica que es tractarà de combatre els estereotips i mites sobre la regla que encara hi ha i dificulten la vida de les dones.
La norma inclou també la gratuïtat dels productes d'higiene necessaris per a la regla als centres educatius. També en aquells que ofereixen serveis a dones en risc d'exclusió i a les presons espanyoles. A més, assenyala que aquests seran els més sostenibles, ecològics i respectuosos amb la salut de les dones possible.
L'IVA, a debat
Quant a la supressió de l'IVA per als articles específics per a la higiene femenina, encara no hi ha acord clar.
Des d'Hisenda no es vol cedir a imposar el tipus zero perquè desaparegui l'anomenada taxa rosa. Per la seva banda, Igualtat creu que encara hi ha marge perquè es canviï d'opinió.
«Esperem que el Ministeri d'Hisenda pugui recapacitar sobre la taxa rosa, són productes de primera necessitat. Tampons, compreses i copes, ningú en parla, però no podem viure sense això», assenyalava aquest divendres la secretària d'Estat d'Igualtat i Contra la Violència de Gènere.
«També són les coses de menjar i no s'entén que siguin més cares que algunes altres, a més, és molt assumible en termes econòmics», va afegir Ángela Rodríguez.
De moment, caldrà esperar a dimarts per veure què diu el Consell de Ministres sobre aquesta nova normativa, que de tirar endavant serà molt beneficiosa per a les dones.