El govern deixarà de donar una de les seves ajudes als autònoms: «No hi ha diners»

El 30 de setembre finalitzen les prestacions econòmiques dels autònoms i sembla que no s'allargaran més

Imatge d'arxiu de diverses monedes i bitllets d'euro
El 30 de setembre finalitzen les prestacions econòmiques dels autònoms i sembla que no s'allargaran més| Europa Press

El mes de setembre està a punt d’acabar, i segons sembla, amb el final d'aquest mes també arribarà el final de les prestacions econòmiques pel coronavirus als autònoms.

Així ho van fer saber les fonts oficials del govern a les associacions dels autònoms, que a més de demanar que es mantinguin les ajudes, també van demandar millorar-les, recuperant l'esquema extraordinari per cessament d'activitat vigent entre abril i juny.

Va ser en aquell moment quan van quedar exempts de pagar la quota de la Seguretat Social i van poder acollir-se a una prestació econòmica per cessament d'activitat, quan van poder acreditar pèrdues del 75%, una cosa que no els va costar molt a la majoria perquè gairebé tota l'activitat va quedar paralitzada.

No obstant això, al juliol el govern va substituir aquest sistema extraordinari per un «complementari» i a partir d'aquell moment, l'exempció del pagament de la quota de la Seguretat Social només va ser total en aquest mes, mentre que en els dos següents van haver de pagar el 50% i el 75%. La prestació que s'havia dut a terme per a totes les pèrdues d'almenys el 75%, a partir d'agost tan sols la cobrarien aquells que no ingressessin més de 1.450 euros al mes.

Aquest sistema estava establert fins al 30 de setembre i sembla que finalitzarà al final del propi mes, malgrat que els autònoms han demandat tornar a la prestació extraordinària per cessament d'activitat.

No és d'estranyar, ja que després del final de l'estat d'alarma ha estat uns mesos molt complicats per a la majoria de negocis, que han anat reobrint les seves portes a poc a poc, encara que hi ha uns altres que es troben en una «fallida real», com les acadèmies d'ensenyament no reglat, les ludoteques o els petits comerços.

Per això, per a aquells que necessiten continuar mantenint les seves portes tancades, és impossible subsistir sense les prestacions econòmiques i sense l'exempció del pagament de la Seguretat Social.

Disposats a estudiar les millores

Sembla que el govern no està disposat a continuar mantenint aquestes ajudes i quan divendres passat diverses associacions d'autònoms es van reunir amb José Luis Escrivá, el ministre de la Seguretat Social, per a fer-li noves demandes, no van rebre cap proposta.

Encara que no els va oferir un «no», sí que va incidir molt en qüestions pressupostàries per a no tornar a la prestació extraordinària perquè «no hi ha diners», i sí que es va mostrar disposat a estudiar millores en les ajudes per als autònoms de temporada.

A més, la negació del Ministeri de Seguretat Social davant les prestacions també es deu a una anàlisi de la situació segons el qual el col·lectiu d'autònoms s'està recuperant de manera adequada i les xifres de tornada a l'activitat «no són dolentes». Malgrat això, les associacions d'autònoms mantenen que si bé és cert que molts han reprès la seva activitat, ho han fet a un ritme menor de l'habitual i que si aguanten és perquè tenen un coixí econòmic o expectatives de rebre una ajuda.

Per tant, han volgut deixar clar que seran moltes les persones que no tindran més remei que tancar definitivament els seus negocis si el govern no recupera la prestació extraordinària.


Comentaris

envia el comentari