Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb les banderes de la Unió Europea i d'Espanya darrere

Llum verda al pla per a salvar els bars d'Espanya (però no tots)

El govern central aprovarà el pla de rescat a l'hostaleria i el comerç, però deixa fora de les ajudes als negocis insolvents
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb les banderes de la Unió Europea i d'Espanya darrere
El govern central aprovarà el pla de rescat a l'hostaleria i el comerç, però deixa fora de les ajudes als negocis insolvents | Europa Press

El Govern de Pedro Sánchez posarà en marxa les ajudes per a rescatar al sector de l'hostaleria. El departament econòmic que dirigeix Nadia Calviño ha donat llum verda al pla d'ajudes addicionals a un dels sectors més castigats de la crisi del coronavirus. El paquet de mesures s'aprovarà previsiblement dimarts que ve 22 de desembre.

El paquet d'ajudes va ser anunciat fa un mes per Pedro Sánchez i tirarà endavant després d'haver estat discutit entre els ministeris. La proposta neix del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, i ha causat divisió en el si del Govern.

El principal fre venia de l'àrea econòmica de la vicepresidenta tercera, Nadia Calviño, i del Ministeri de Seguretat Social que dirigeix José Luis Escrivá. Aquests, al costat de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, demanaven estudiar primer les necessitats del sector i evitar que se superposés amb ajudes ja existents en algunes comunitats autònomes.

Després de discutir el pla, Nadia Calviño ha donat el vistiplau que permetrà desbloquejar el pla d'ajudes a l'hostaleria i el comerç. Indústria té previst en les pròximes hores convocar a les comunitats autònomes i les entitats locals per a presentar el contingut del decret. La reunió es podria produir avui mateix, segons fonts del ministeri.

La notícia ha estat rebuda amb fredor pels empresaris del sector, que fa dies que surten al carrer en diferents punts del país per a reclamar mesures urgents de rescat. Asseguren que les ajudes a l'hostaleria i el comerç arriben tard, i que la situació es complicarà durant la campanya nadalenca a causa de l'enduriment de les mesures.

La patronal del sector parla de «situació desesperada», i reclama ajudes per valor de 8.500 milions d'euros en ajudes directes, com succeeix en altres països com Alemanya i França. Antonio Garamendi, de la CEOE, recorda que l'hostaleria és «probablement el sector més castigat per la pandèmia», amb 334.000 treballadors en ERTE.

El pla d'ajudes ha estat elaborat i discutit per les àrees d'Economia, Hisenda, Treball, Indústria i Seguretat Social. Algunes mesures afecten la propietat privada i ha exigit també la participació del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo. El pla vol ser un «salvavides» per a bars, restaurants i altres comerços en situació desesperada.

No hi haurà ajudes per als insolvents

Les ajudes arriben tard per a moltes empreses, que hauran de tancar d'aquí a poc temps. El Govern vol limitar el pla de rescat als negocis que encara siguin viables i evitar injectar diners públics a empreses que ja estan sentenciades. La idea és deixar fora del pla a empreses amb escassa viabilitat i centrar els recursos en les activitats amb millor perspectiva.

Així ho han plantejat Indústria i Assumptes Econòmics als representants del sector, als qui han raonat la mesura pels recursos fiscals limitats i l'escenari de gran incertesa. El Govern creu improductiu injectar diners públics de manera artificial a empreses que no tenen perspectives de sobreviure al canvi de conjuntura després de la pandèmia.

La seva intenció és no concedir subvencions a fons perdut per a empreses que no podran reobrir, ja que això suposaria un problema de cara als compromisos del Govern amb Brussel·les. Cal recordar que la Comissió Europea vigila molt de prop la gestió econòmica del Govern a Espanya per a garantir l'eficiència de les ajudes.

Les empreses que no reprenguin l'activitat haurien de retornar les ajudes i això causaria un major problema per a moltes persones que, a més d'haver de tancar el negoci, haurien contret un deute amb l'Estat.

Bonificacions i exempcions

El pla que el Govern aprovarà segurament el dimarts que ve contempla una sèrie de bonificacions i exoneracions en les quotes de la Seguretat Social, i una ampliació de manca i del termini d'amortització dels crèdits ICO. Una altra mesura és forçar a propietaris i inquilins de comerç a renegociar els contractes de lloguer davant la situació excepcional.

En aquest cas es tractaria d'una modificació contractual acordada per totes dues parts per a establir un nou preu del lloguer que redueixi els costos fixos de l'empresari, els beneficis del qual s'han desplomat per les restriccions arran de la pandèmia. Aquestes són les mesures que Indústria presentarà a les comunitats avui mateix.

En algunes regions ja existeixen ajudes al sector. A Catalunya, el mes d'octubre passat es va aprovar una mesura segons la qual els empresaris podran iniciar una negociació amb els propietaris dels locals per a una rebaixa de la mensualitat. Si això no fos possible, la Generalitat estableix que l'import del lloguer dels negocis tancats quedarà rebaixat al 50% de manera immediata. La norma val per a bars, gimnasos, centres d'estètica, bingos i sales de jocs.

Arriben tard, segons els empresaris

Pedro Sánchez va admetre el passat 13 de novembre que «el turisme, l'oci i l'hostaleria són els sectors més afectats per l'emergència sanitària». Ho va fer en el transcurs de la seva gira per a presentar el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'Economia espanyola, en un moment en el qual ja s'havia decretat el tancament del sector.

El president del Govern va anunciar llavors la seva intenció de posar en marxa un paquet d'ajudes per a acompanyar el tancament de mesures d'alleujament. Ara, aquest pla veurà la llum amb el beneplàcit del sector econòmic del Govern, però els empresaris creuen que arriba tard i que molts negocis ja han hagut de tancar o ho faran ben aviat.

En tot cas, el Consell de Ministres espera aprovar dimarts que ve el pla de rescat a l'hostaleria i el comerç, al costat d'altres mesures com el decret contra els desnonaments i la prohibició del tall de subministraments bàsics a famílies vulnerables.