Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla mitjà del conseller de Territori, Damià Calvet, i el vicepresident amb funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la reunió amb la Taula de Consens

El Govern clama a l'Estat la comissió mixta i acord polítics per treballar junts en la protecció del Delta

La Taula de Consens sent «indignació» per «la gran falta d'entesa» entre les dues administracions

El Govern tornarà a demanar a l'Estat la creació d'una comissió mixta  per actuar d'urgència i a mitjà i llarg termini al Delta de l'Ebre. Ho farà el vicepresident amb funcions de president del Govern, Pere Aragonès, amb una trucada telefònica «demà mateix, si és possible» al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, a la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. Després de l'enèsima reunió aquest dilluns amb representants del Govern, la Taula de Consens s'ha mostrat «indignada» per «la gran falta d'entesa» entre les dues administracions, però han coincidit en demanar al govern espanyol que deixi de treballar «unilateralment» i faci seu el «possibilista» Pla Delta.

El Govern, representat pel vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, s'han tornat a reunir amb la Taula de Consens i els alcaldes del delta de l'Ebre per avaluar els danys del temporal Filomena i «mostrar el suport» de l'executiu a la ciutadania de la plana deltaica. «Plou sobre mullat i l'afectació ha estat significativa en diferents espais del Delta», com ha recordat Aragonès, i el Govern insisteix en «expressar el seu compromís per fer actuacions d'emergència i a mitjà i llarg termini».

Però Aragonès ha remarcat que les competències del Govern al Delta «són les que són» i que està disposat «a cofinançar» actuacions fora del seu àmbit competencial si l'Estat col·labora i acorda «una estratègia compartida». El vicepresident amb funcions de president ho demanarà al president Sánchez i Calvet a Ribera perquè els «acords polítics i la implicació de l'Estat» són essencials per executar les actuacions d'emergència que són encara més urgents després del pas del temporal Filomena, però també en la planificació i l'estratègia per salvar el Delta de l'Ebre.

El Govern es fa seu el Pla Delta, un pla acordat per la Taula de Consens (formada pels alcaldes, entitats, comunitats de regants, entre d'altres) que es va presentar fa gairebé un any, després del pas del Gloria. «La posició de la Taula és molt potent respecte a les actuacions a fer al Delta i el Govern se les fa seves. Hi ha una posició catalana davant de l'Estat al qual demanem que deixi d'actuar unilateralment», ha demanat el conseller Calvet. Des de Territori s'insistirà a crear la comissió mixta que les dues administracions es van comprometre a constituir fa un any, en un auditori ple de gom a gom a Sant Jaume d'Enveja.

Les poques reunions formals que s'han celebrat l'últim any no han tingut el «grau de representativitat» per part del govern espanyol que permetés tancar els acords previs perquè els projectes es concretin. Calvet ha apuntat que la Generalitat està disposada a constituir la comissió mixta via acord de Govern, amb representants i partides assignades i convenis per actuacions concretes, però ha assenyalat que que cal que l'aprovi el Consell de Ministres. «Seria el més raonable i és el que demana la societat», ha dit.

El Govern també vol participar en la definició de les actuacions d'emergència que es derivin del temporal Filomena i s'ofereix a aportar-hi recursos «per fer-les més potents». Pel que fa a la partida de 6 milions d'euros i la petició que s'havia traslladat a l'Estat perquè la Generalitat pogués fer més aportacions de sorra a les zones més sensibles abans de la primavera, Calvet ha defensat que «expressava una voluntat» i que l'Estat ha denegat la capacitat a la Generalitat per actuar en emergència. «Davant aquesta negació tant fa que haguem enviat un projecte, el que volem és que deixin d'actuar unilateralment i que treballem en el marc d'una comissió mixta que ens permeti actuar conjuntament. Els recursos hi seran», ha assegurat el conseller de Territori.

Indignació a la Taula de Consens

El portaveu de la Taula de Consens, Xavier Curto, ha assegurat que la trobada d'aquest dilluns ha servit per «traslladar la indignació» que senten quan, un any després del Gloria i després de diversos temporals més, la vulnerabilitat del Delta no es corregeix. «Ens han fet canviar d'actitud i no podem tenir il·lusions en projectes sobre el trànsit de sediments si no passem del primer full del Pla Delta, un pla possibilista, amb mesures que van més enllà de l'emergència i que en planteja de preventives», ha apuntat. Curto ha lamentat que el Ministeri «treballi de forma molt unilateral», com també ha denunciat el Govern, i que del Pla Delta no quedi gairebé res a l'Estratègia de Protecció del Delta que el govern espanyol presentarà en unes setmanes.