El govern posa una nova condició als comerços que vulguin obrir el dilluns

Els comerços que reobrin des d'aquest dilluns 4 de maig només podran atendre un client per treballador

Imatge d'un dels establiments de Zapaterías Marypaz
Les persones de 65 anys tindran prioritat, dintre de les franges establertes per als seus passejos | cedida

Els comerços que reprenguin la seva activitat comercial des d'aquest dilluns 4 de maig només podran atendre un únic client per cada treballador amb l'objectiu de garantir la seguretat davant de possibles contagis per coronavirus.

Aquesta nova mesura ha estat anunciada aquest dissabte pel president de govern espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença des de Moncloa, on ha comentat que es podrà atendre el públic només sota el sistema de cita prèvia.

Hi haurà horari d'atenció preferent per a majors de 65 anys

Al seu torn, aquests comerços hauran de fixar un horari d'atenció preferent per a majors de 65 anys, que caldrà fer coincidir amb les franges horàries de les seves passejades, que van des de les 10 a les 12 del matí i de 19 a 20 hores a la franja del vespre.

D'altra banda, Sánchez ha informat que des d'aquest dilluns es podran realitzar comandes a restaurants i cafeteries per telèfon, aplicacions mòbils o correu electrònic, assegurant que es podrà anar directament al local a recollir el menjar. A més, el president de Govern va apuntar que s'activarà un sistema preferent de repartiment per a majors, col·lectius vulnerables i persones amb dependència.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Gel desinfectant obligatori

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d'aquest diumenge a la tarda dona més detalls de com serà la desescalada durant la fase 0, a partir d'aquest dilluns. Així, els comerços hauran d'oferir gel desinfectant a l'entrada del local, i no es podran oferir als clients productes de prova. A les botigues de roba, només podrà entrar una persona als provadors, que després de l'ús es netejaran i desinfectaran.

Si el client no adquireix alguna de les peces de roba que s'ha emprovat, l'establiment aplicarà mesures perquè s'higienitzi la peça abans que se la provi un altre client. Per altra banda, els mostradors i mampares ajudaran a garantir l'atenció individualitzada en el sector de la restauració i hostaleria. El sistema de fitxatge laboral amb empremta dactilar s'haurà de substituir per «altres sistemes», o bé s'haurà de desinfectar el dispositiu en cada ús. El BOE també remarca que no s'utilitzaran els lavabos dels comerços, tret de casos «estrictament necessaris».

Sánchez va anunciar que les empreses poden resoldre els ERTO progressivament

El Ministeri de Treball i Economia Social ha anunciat divendres passat que les empreses amb ERTO podran resoldre aquests progressivament de forma parcial o per a tota la plantilla i «facilitar el seu trànsit cap a les reduccions de jornada, que suposen un menor impacte econòmic sobre el treballador. Es vol convertir aquests ERTO en incentius positius per a la reactivació econòmica i laboral en les pròximes setmanes», va apuntar Sánchez.

Preguntat sobre si serà necessari realitzar ajustos o retallades econòmiques, Sánchez ha afirmat que desitja reconstruir Espanya «social i econòmicament», basant-se en dos grans suports, com el fons d'assegurança d'atur de la Unió Europea, que servirà per finançar els ERTE i en la línia de crèdit europeu de «milers de milions d'euros» per garantir la liquiditat de les empreses.


Comentaris

envia el comentari