Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament

El govern espanyol assumeix que hi haurà confinament si es confirma una dada

Una dada específica en l'evolució de la pandèmia condicionarà les decisions

Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament
Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament | iStockPhoto (Dennis Gleiss)

El Govern intenta frenar a qualsevol preu l'aprovació d'un nou confinament domiciliari. Es tracta d'una mesura dràstica que porten demanant des de fa setmanes diverses comunitats autònomes i polítics, conscients que és l'única solució per contenir l'avanç de la tercera onada.

La necessitat d'aprovar aquesta mesura d'urgència, que també estaria emparada per la petició de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha tornat a estar sobre la taula del Ministeri de Sanitat, dirigit ara per Carolina Darias. El seu predecessor, Salvador Illa, havia rebutjat aquesta proposta en multitud d'ocasions, argumentant que era una mesura que posaria en escac la nostra ja debilitada economia i que calia esperar per valorar el funcionament de les restriccions implantades per les autonomies.

La idea d'un confinament total segueix sobrevolant Espanya

No obstant això, alguns representants autonòmics encara tenen esperança que l'actual ministra rectifiqui la decisió anterior i el Govern espanyol accepti modificar l'actual marc legal de l'estat d'alarma per permetre a les autonomies aprovar confinaments municipals, en cas de ser necessari. 

«El Govern central encara és a temps i hauria de rectificar i escoltar el clam de les comunitats» opinava el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez-Feijóo, sobre la petició de les regions d'avançar el toc de queda i permetre els confinaments municipals. 

Tot i el relleu al ministeri, tot fa indicar que el Govern espanyol segueix sense plantejar-se aquest possible escenari pels costos econòmics i socials que provocaria, una idea que també ha defensat la Generalitat de Catalunya en diverses ocasions. «El confinament domiciliari té efectes sobre la salut, és l'últim recurs», advertia el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, a 'Catalunya Ràdio'.

Experts aposten per un confinament total en cas de confirmar-se una dada

De totes maneres, sembla que els consellers de salut de les autonomies no volen descartar rotundament aquest escenari, ja que són conscients que la situació epidemiològica pot agreujar-se fins al punt de ser una mesura necessària «si la situació es desborda». «També és cert que, si la situació es desborda, hem de tenir present que és un recurs que s'ha de poder utilitzar», assegurava el conseller català, Adrià Comella, molt preocupat per l'augment de casos i el col·lapse que estan suportant a molts hospitals .

Es tracta d'una idea que comparteixen molts experts sanitaris d'Espanya, que han posat una única condició perquè el país pugui evitar aquest segon confinament total: frenar l'avanç de la soca britànica de coronavirus. I és que ja són molts els experts que s'han mostrat a favor d'aprovar un confinament total en el cas que s'estengui aquesta perillosa variant de virus, que és entre un 50% i un 70% més contagiosa que les altres.

Alerta davant l'augment de la incidència a Espanya de la variant britànica

És el cas de la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, que ha mostrat la seva preocupació per l'«amenaça» de la nova soca britànica i que considera determinant el seu avenç per a l'aprovació o no d'un nou confinament. 

Aquesta nova variant fa setmanes que circula pel nostre país, on ja representa entre el 5 i el 10% de tots els coronavirus a Espanya, segons dades del Ministeri de Sanitat. De fet, a Astúries, els contagis amb la variant britànica ja representen el 25% del total, segons ha informat el president de la regió, Adrián Barbón.

A més, es preveu que aquesta incidència es dispari en els pròxims dies fins a esdevenir la variant del virus més dominant a casa nostra, provocant una onada de nous contagis que posin al límit el servei hospitalari, tal com va succeir en altres països com el Regne Unit o Portugal .

Portugal s'havia convertit en un exemple mundial a seguir en la gestió de la pandèmia, però es va veure completament desbordat durant aquesta tercera onada a causa de la propagació de la soca britànica, que ja suposa més d'un 50% dels casos. Si atenem a l'exemple de Portugal, en cas de confirmar aquest increment de la variant britànica, tot apunta que Espanya està abocada a un nou confinament.