Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez, en una roda de premsa a la Moncloa (18/05/2021)

El govern posa data al final dels ERTO després d'una nova pròrroga

Les empreses consideren que encara hi ha molta feina per fer abans d'arribar a un acord

El govern espanyol i els agents socials es van reunir el dilluns per negociar una nova pròrroga dels ERTO. L'objectiu era buscar un consens que permeti als gairebé 300.000 treballadors suspesos de sou continuar cobrant la prestació fins que reprenguin la seva activitat laboral.

Un acord definitiu que encara no arriba

La nova pròrroga dels ERTO entrarà en marxa  l'1 d'octubre. Tot i que sí que han coincidit amb les dates, no es posen d'acord en les condicions.

En la reunió d'aquest dilluns, l'Executiu de Pedro Sánchez va presentar una oferta que amplia les ajudes d'ERTO fins al 31 de gener. Això suposa un gran canvi de les condicions actuals, ja que no serà una pròrroga automàtica. A més, les corporacions interessades hauran de sol·licitar la renovació abans del 10 d'octubre.

Després de presentar la sol·licitud pertinent, caldrà la resolució de l'Administració en un termini de 10 dies. De no fer-ho, serà desestimada automàticament.

En cas que les noves condicions es posin en marxa, els treballadors afectats seran els encarregats de renovar les seves prestacions amb el servei públic.

A la cita d'aquest dilluns, la Seguretat Social va modificar el seu esquema d'exoneracions de quotes per a les empreses a la baixa. Tot i això, es mantenen els ajuts en cas de tancament obligat per la COVID-19. Les corporacions que es vegin en aquesta tessitura o hagin de parar la seva activitat per decisió de les autoritats sanitàries, seguiran sense pagar el cent per cent de les cotitzacions.

En els casos en què els ERTO estiguin relacionats amb la limitació de l'activitat sí que es produeixen modificacions notables. Les seves exoneracions baixen fins al 50% per a empreses de menys de 50 treballadors i el 40% per a les més grans. Fins ara, aquestes reduccions eren del 75% i el 65%, segons la mida de la plantilla.

L'esquema vigent fins al moment comptava amb dos tipus d'ajuts. D'una banda, unes enfocades a ajudar més les firmes que poguessin treure els seus empleats de l'ERTO. De l'altra, altres destinades a sectors amb escasses possibilitats de reactivació per les restriccions vigents per la COVID-19.

L'Executiu de Pedro Sánchez també pretén que la propera renovació d'aquests ajuts, que encara reben 263.000 treballadors, estigui condicionada a la formació i el reciclatge professional. De fet, són moltes les dificultats perquè els afectats retornin a l'activitat laboral.

Un dels objectius és precisament que part dels ajuts per a les companyies es destinin a la incorporació de cursos de formació per les seves plantilles.

El nou pla del govern no és benvingut

Les empreses no van sortir massa convençudes després de la reunió amb l'Executiu el dilluns. El nou plantejament no es pot entendre com una pròrroga dels ERTO. Es tractaria d'un nou mecanisme a desenvolupar entre l'1 d'octubre i el 31 de gener, segons explica 'El Mundo'. 

De fet, diversos representants van argumentar que «algunes de les propostes ja s'han posat en pràctica i no han sortit bé».

De moment, la nova pròrroga s'espera que arribi com en ocasions anteriors. Ho farà en l'últim moment i després de les dures negociacions que avui continuen amb els autònoms i una nova ampliació del cessament d'activitat.

El president d'ATA, Lorenzo Amor, assegurava aquest dilluns que reclamarien una ajuda urgent i extraordinària al ministre de la Seguretat Social. Estaria destinada als autònoms afectats directament o indirectament pels desallotjaments i pèrdues d'activitat originats per l'explosió del volcà a La Palma.