El volcà Cumbre Vieja continua arrasant amb tot al seu pas. Fins ara, la lava ja ha destruït més de 200 habitatges, cultius i parcel·les, carreteres i, fins i tot, un col·legi.
També ha provocat l'evacuació de milers de persones, algunes de les quals ho han perdut tot. L'illa de La Palma ha estat declarada zona catastròfica.
Però la lava no és l'únic que preocupa. I és que a través del volcà també s'està alliberant a l'atmosfera una gran quantitat de diòxid de sofre, i els experts preveuen que la seva propagació arribi també a Catalunya.
Els experts avisen que el volcà ha entrat en una fase explosiva, que provocarà erupcions intenses de cendra. Mentrestant, les llengües de lava segueixen avançant cap al mar a una velocitat de 30 i 50 metres per minut.
El diòxid de sofre arribarà aviat a la península
Les conseqüències d'aquesta erupció volcànica es podrien començar a notar a diverses zones d'Espanya el divendres, segons assenyalen els experts, incloent-hi Catalunya. El núvol de diòxid de sofre provinent del volcà es dirigeix, imparable, cap a la península.
Un estudi realitzat per Mark Parrington preveu que el núvol tòxic podria arribar a Múrcia d'aquí a dos dies. La fase inicial afectarà els territoris del sud-est i, després, per tot el territori.
El Servei de Monitorització Atmosfèrica Copernicus ha realitzat una simulació que mostra com avançarà el núvol de diòxid de sofre durant els dies vinents.
El simulador mostra quina trajectòria seguiran els gasos produïts pel Cumbre Vieja. Primer, es dirigiran cap al Marroc i, d'aquí, a Espanya, on cobrirà tot el territori, incloent-hi Catalunya. També afectarà gran part de Portugal i el sud de França.
No obstant això, els experts assenyalen que el núvol tòxic arribarà de manera molt diluïda a la península, per la qual cosa no comportarà cap risc per a la salut. En les zones properes al volcà, en canvi, el núvol de cendra sí que és perjudicial.
Preocupa l'arribada del magma al mar
Un altre dels aspectes que preocupa els experts és l'arribada de la lava volcànica a l'oceà. Encara que no se sap quan passarà, ja que l'avanç de la lava és lent a mesura que el fluid es refreda i es troba en terrenys més plans.
Però els experts coincideixen que es produirà aviat. És per això que s'ha establert una zona d'exclusió a la costa per evitar la gent.
La reacció química que la lava pot produir en entrar en contacte amb l'aigua salada és preocupant. Un contacte que pot generar explosions perilloses i emissió de gasos tòxics.
«Quan el magma toqui el mar, es formaran unes grans columnes de vapor d'aigua i gran part de l'aigua del mar es vaporitzarà». Així ho ha explicat el professor de geologia José Mangas a 'BBC Mundo'. «El motiu és el contrast de temperatura entre els dos fluids, un a 900 ºC i l'altre a 23 ºC».
«Com que l'aigua conté clorurs, sulfats, carbonats i iode, entre altres substàncies, els gasos tòxics volatilitzaran». Aquests gasos poden produir irritació als ulls, a la pell i a les vies respiratòries.
«Quan t'apropes a la zona del mar on cau la lava líquida, et pica el nas i la gola. És perquè estàs respirant els gasos que s'han evaporat de l'aigua del mar, que conté clor i sulfats».
Són gasos que desprenen una olor desagradable a les zones més properes, però que amb els vents ràpidament es dilueixen. Per aquest motiu no ha d'implicar cap perill per a la població si no s'apropen a la zona de la costa.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]