Control dels Mossos d'Esquadra a l'entrada del túnel del Cadí venint de la Cerdanya

El Govern llança una nova petició a Sánchez sobre la Cerdanya i el Ripollès

El conseller espera que les ajudes permetin «donar resposta» als quinze dies de restriccions

El conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, destaca la celeritat del Govern a l'hora d'aprovar ajudes específiques per al Ripollès i la Cerdanya i ha instat l'Estat a respondre «al mateix nivell». «No pot ser que deleguin únicament totes les responsabilitats sanitàries, però no facin apostes directes per al teixit productiu a imatge de països europeus com França i Alemanya», ha dit.

El Homrani ha subratllat «l'esforç complementari» que ha fet el Govern per pal·liar les conseqüències del confinament perimetral i espera que els més de 4 milions d'euros (MEUR) en ajudes «puguin donar resposta i cobrir la situació d'aquests quinze dies». El conseller també s'ha compromès a mantenir «sempre» el diàleg amb els sectors afectats. 

El Homrani ha admès que «sempre es requereixen més recursos» per pal·liar les conseqüències econòmiques que afecten directament determinats sectors. I en el cas del Ripollès i la Cerdanya, hores després que l'Executiu hagi donat llum verda a les ajudes d'urgència, el conseller ha volgut destacar la necessitat d'haver estat «àgils» i fer «efectives les ajudes amb rapidesa» per a les dues comarques.

Ajudes al turisme i a la restauració de les dues comarques

«En aquesta línia treballarem per donar suport als àmbits més afectats», ha destacat. Aquest dimarts, el Govern ha aprovat destinar 4,3 milions d'euros en ajudes al turisme i a la restauració de les dues comarques. Unes línies que es complementen amb una altra, de 300.000 euros, destinada als equipaments de lleure (com cases de colònies, albergs de joventut i campaments).

«Som conscients que l'afectació de la crisi és molt elevada, i per això en aquestes dues comarques hem fet un esforç complementari d'inversió; continuarem treballant i esperem que les ajudes puguin donar resposta a aquests quinze dies que s'han de cobrir», ha dit El Homrani. I aquí, en referència a les crítiques rebudes des del territori, el conseller s'ha compromès a mantenir «sempre» el diàleg amb els sectors afectats.

Pel que fa a noves ajudes, El Homrani ha dit que això s'anirà decidint «a mesura que es vagi veient l'evolució» de la pandèmia. «Com hem fet en els darrers mesos, cada vegada que hem pres una decisió per salut pública, l'hem acompanyada de mesures de suport econòmic», ha afirmat.

Reclama que el govern espanyol doni una resposta «al mateix nivell»

I aquí, el conseller de Treball no s'ha estat de reclamar novament a l'estat espanyol que doni una resposta «al mateix nivell». «No pot ser que delegui únicament totes les responsabilitats sanitàries, però no facin com altres estats a nivell europeu, que fan una aposta directa pel teixit econòmic», ha criticat El Homrani.

Com a exemples, el conseller ha esmentat les polítiques que s'han impulsat a França i –específicament- a Alemanya. «I parlo d'Alemanya, perquè allà també hi ha lands que tenen molta autonomia, però l'estat també dona exemple», ha dit. «Per tant, ja és hora que l'Estat se senti directament interpel·lat a fer una passa endavant que triga massa a fer», ha conclòs.