Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera Meritxell Budó

Pas endavant de Catalunya per integrar Andorra i l'Alt Urgell en una àrea de mobilitat

El Govern estudia la possibilitat d'aplicar les restriccions de manera asimètrica per territoris en funció de les dades de covid-19

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera Meritxell Budó
El Govern vol que integrar Andorra i l'Alt Urgell en la mateixa àrea de mobilitat | Cedida

El Govern de la Generalitat ha preparat que la comarca de l'Alt Urgell pugui integrar Andorra dins els seus límits de restricció de mobilitat durant el cap de setmana. Així ho ha anunciat la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, que ha avançat que des de Catalunya «s'ha definit» que l'obertura perimetral de l'Alt Urgell pugui incloure Andorra per «tenir en compte la realitat transfronterera».

Com que aquesta integració, però, no és només competència de la Generalitat, Budó ha explicat que el Govern ja ha «sol·licitat als ministeris de l'Interior i d'Exteriors la possibilitat de fer-ho». «Si acaba sent així, permetrà que la mobilitat comarcal de cap de setmana s'integri amb Andorra en un únic territori», ha conclòs. 

Es plantegen el relaxament de mesures de manera «asimètrica i per territoris»

Des del Govern, a més, han començat a plantejar la possibilitat que més endavant i en funció de l'evolució epidemiològica de la covid-19, es puguin aplicar mesures, restriccions i relaxament de directrius de manera «asimètrica i per territoris».

Fins ara, l'executiu ha dictat normes per a tota Catalunya i sense fer distinció entre zones, malgrat que algunes obtenen dades molt millors o molt pitjors que altres, buscant un equilibri general de l'epidemiologia. Ara, però, segons Budó, el Govern s'ha obert a la possibilitat de canviar això en un futur. «Si veiem que hi ha algun territori que podria evolucionar i passar de fase, decidirem si es pot fer de manera asimètrica perquè avancin els territoris que tinguin millors dades», ha dit. 

Per últim, preguntada pels motius que porten a la Generalitat a relaxar l'estricte confinament municipal de cap de setmana al perímetre comarcal mentre, alhora, les dades de la covid-19 no milloren, Budó ha defensat que la nova mesura amb àmbit comarcal encara «redueix la mobilitat del cap de setmana, que és quan més gent es podria moure per motius de lleure».

«Entre setmana, la gent es mou per feina o estudis però el cap de setmana cal restringir la mobilitat. Fins ara estava molt molt reduïda, i ara des de les autoritats sanitàries s'ha obert una mica per garantir també el reequilibri territorial», ha justificat.

Centenars de francesos visiten la Jonquera en el primer dia de desconfinament

Aquest dimarts França ha anunciat l'aixecament del confinament i com a conseqüència centenars de francesos han decidit travessar la frontera per realitzar les seves compres nadalenques a les zones comercials del Pertús i la Jonquera.

Cal recordar que Catalunya manté el seu confinament perimetral però aquest matí no hi havia controls a la zona fronterera i per tant els visitants francesos han pogut desplaçar-se fins a la zona. També s'han format cues a les botigues dedicades a la venda de tabac, com ja s'ha vist en altres ocasions.

Tot i haver aixecat el confinament i permetre el desplaçament per tot el país, França ha instaurat un toc de queda a les 20.00 hores i ha anunciat que mantindrà tancats bars, restaurants, cinemes i teatres durant totes les festes de Nadal.

L'arribada de clients francesos és el que ha animat a molts negocis a obrir, ja que aquests són el 90% del client de la zona i, malgrat poder obrir, molts restaurants havien decidit romandre tancats, ja que no els hi sortia a compte.