Alba Vergés, consellera en funcions de Salut, durant una visita a Reus

Ja és oficial: El Govern aclareix si hi haurà finalment excepció per saltar-se el confinament

Asseguren que es continuarà «batllant» perquè els arguments són «sòlids»

El Govern ha descartat per ara que l'entrada a un espectacle cultural serveixi com a salconduit per trencar el confinament comarcal, que es mantindrà com a mínim una setmana més, segons s'ha aprovat aquest divendres. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ho ha avançat en una roda de premsa al Departament, en què també ha garantit que ho ha defensat «a cor què vols» i amb «arguments sòlids».

Ponsa espera que no hagin de passar gaires dies per «tornar a parlar-ne», una opció que seria «tan vàlida» com ho és l'allargament del toc de queda. «Hauria de ser possible, de moment no ho és, però no tirem la tovallola i ho seguirem batallant», ha reblat. Caldrà esperar uns dies per veure si les dades permeten que la desescalada es vagi obrint camí a Catalunya. El Govern, en aquest sentit, ha apuntat en la roda de premsa d'aquest divendres la data en què començaria la reobertura, si els indicadors ho permeten.

La consellera ha atribuït la decisió del PROCICAT a la situació de les UCI dels hospitals, que encara presenten xifres molt altes, i ha avançat que la proposta amb la qual es treballava era poder circular per la regió sanitària o la vegueria. «Així el sector tindria un primer marge de desconfinament«», ha precisat.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.


Set dies més de confinament comarcal

Ponsa ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa, mentre el Govern anunciava que preveia posar en marxa la reobertura el 26 d'abril sempre que els indicadors acompanyin. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha defensat la «pròrroga» de set dies del confinament comarcal per consolidar l'estabilització de les dades epidemiològiques i de la pressió assistencial i, fins i tot, per arribar a una situació de regressió als hospitals.«Aquests set dies els necessitem», ha dit Ramentol, que ha recalcat que no es poden plantejar processos d'obertura fins que no es constati «de manera fefaent» que s'ha sobrepassat el pic de contagis i de pressió assistencial. Sí que ha constatat que no hi ha hagut una explosió de casos per Setmana Santa, però ha remarcat que els centres sanitaris han hagut de fer desprogramacions.

Uns 5.500 professionals de la cultura han cobrat l'ajut de 750 euros del Govern

Pel que fa a les ajudes al sector de la cultura, aquest dimarts es feia públic que 5.501 professionals de les arts escèniques, les arts visuals i la música han rebut fins ara l'ajut extraordinari de 750 euros aprovat pel Govern per pal·liar la situació econòmica del col·lectiu arran del coronavirus. Els pagaments es van fer efectius al llarg de la setmana passada, segons informa la Generalitat. Es tracta de la tercera línia de suport al sector de l'executiu català, impulsada pels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i Cultura i dotada amb més de 4 milions d'euros.

En total, segons les dades de l'Administració, entre els dos departaments s'han destinat 8.708.000 euros a ajuts extraordinaris que han arribat a 12.037 persones d'un sector «especialment afectat per la crisi sanitària i que es considera essencial».

En aquesta tercera convocatòria, l'ajut anava adreçat a professionals, tècnics i docents de les arts escèniques, arts visuals i la música per les activitats culturals suspeses o restringides per raó de la crisi sanitària, i amb ingressos inferiors als 20.000 euros durant l'any 2020. El Govern indica que aquest topall s'ha ampliat respecte dels 13.000 euros de la convocatòria anterior a petició del mateix sector.