Pla general d'una reunió inicial amb alumnes d'ESO a l'institut Cristòfol Despuig de Tortosa

El Govern destinarà 20 milions en ajudes per al sector de les extraescolars i del lleure educatiu

La prestació és de pagament únic i va dirigida a les empreses, treballadors autònoms i entitats

El Govern català ha anunciat que es destinaran 20 milions d'euros a ajudes per al sector de les extraescolars i del lleure educatiu. Es tracta d'una ajuda econòmica de pagament únic destinada a les empreses, treballadors autònoms i entitats per afavorir la sostenibilitat econòmica del sector, el qual ha viscut una reducció dràstica i involuntària dels ingressos a conseqüència de la pandèmia provocada pel coronavirus.

A finals d'octubre es van suspendre de forma temporal les activitats de lleure infantil i juvenil, així com l'esport escolar i les extraescolars que no es fan dins l'escola amb el mateix grup estable com a mesura davant de la segona onada de la Covid-19. El Decret aplicat pel Govern estableix tres modalitats diferents de l'ajuda. Una modalitat és per a les activitats específicament de lleure educatiu. Es destinaran 1.500 euros per a entitats, empreses i treballadors autònoms que fan activitats de lleure educatiu d'esplais diaris de dilluns a divendres i d'esplais o agrupaments escoltes que fan activitat de cap de setmana.

La segona modalitat és per a les activitats extraescolars. Concretament es destinaran 3.500 euros per a professionals autònoms, empreses i altres entitats que es dediquen a fer activitats extraescolars. En aquesta modalitat s'hi inclouen, per una banda, les activitats que es fan als centres educatius i, per l'altra, la resta de formació no reglada, com de reforç, d'idiomes en escoles privades, de música i dansa, de pintura o de robòtica, i totes aquelles que no depenguin de les federacions esportives.

Finalment, la tercera modalitat és per a les instal·lacions juvenils. Es destinaran 5.000 euros per a entitats privades titulars o gestores d'instal·lacions juvenils inscrites al Registre d'instal·lacions Juvenils de la Direcció General de Joventut.

Les ajudes de menjador es mantindran encara que es confini el centre educatiu

El Decret llei també regula tres mesures més relacionades amb la crisi en l'àmbit educatiu, encaminades a garantir la seguretat de la comunitat educativa. S'han d'aplicar durant el període en què siguin vigents les mesures sanitàries que s'acordin per gestionar la pandèmia. Davant de l'eventual confinament d'una part o la totalitat d'un centre educatiu, els alumnes beneficiaris de l'ajut de menjador seguiran rebent-lo a través d'un menú que es podran endur a casa, garanteix el Govern amb el rang de llei.

En segon lloc, fixa com a obligatòries les mesures de seguretat previstes. La mascareta és obligatòria per accedir al centre i durant l'estada, d'acord amb els protocols vigents, per a totes les persones excepte els infants de fins a P5. També estableix que s'habilitaran alternatives a la presencialitat a aquells infants que no puguin portar mascareta per motius justificats. Els que no vulguin dur mascareta no podran entrar al centre. La tercera mesura fa referència a la comunicació de dades entre Salut i Educació, indispensables per a la gestió de la crisi sanitària.