Pere Aragonès, vicepresident del Govern, en una reunió del Consell Executiu.

El Govern empitjora les previsions i calcula una caiguda del PIB del 10% a Catalunya

Pere Aragonès estima que el dèficit del 2020 se situarà al voltant de l'1% del PIB

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, calcula que la caiguda del PIB a Catalunya aquest any serà del 10%.

En una entrevista per al mitjà 'El Periódico', el també conseller d'Economia ha explicat que ha revisat les previsions fetes a l'abril, quan s'augurava una caiguda d'entre un 7,6% i un 8,8%, i ha avisat que tot i que l'any vinent hi haurà «una recuperació important», el més probable és que no es torni als nivells pre-crisi fins el 2022.

D'altra banda, Aragonès ha avançat que el dèficit d'enguany serà del voltant de l'1% de PIB i ha defensat que la gestió de l'executiu serà «valenta però a la vegada prudent». Amb tot, el conseller d'Economia en funcions ha dit que la seva preocupació és «com afrontar el 2021» perquè aquest any s'ha pogut pal·liar la caiguda d'ingressos amb el fons extraordinari per la covid.

Aragonès es pronuncia sobre la taula de diàleg

Pere Aragonès, ha allunyat la possibilitat de reunir la taula de diàleg i ha avisat que no es pot reactivar mentre Catalunya «estigui en interinitat». Aragonès ha remarcat que de moment el que cal és buscar fórmules per «preservar» l'instrument i ha dit que quan s'hagi de tornar a engegar la taula es decidirà entre Junts i ERC.

«Han inhabilitat el president i això ho alerta tot», ha subratllat. Quant a les pròximes eleccions, el vicepresident en funcions ha dit que «ja es veurà» si el proper Govern compta amb el suport dels comuns però ha avisat que l'executiu «ha de ser independentista». A més, ha confiat que s'hi pugui sumar la CUP.


Pressupostos a l'Estat

En ser preguntat pels pressupostos a l'Estat, Aragonès ha defensat que «donin respostes a la gent» i ha apostat per sortir de la crisi econòmica fent més despesa pública. Tot i això, i encara que ha dit que abans de decidir res cal veure la proposta, ho ha vinculat també a la situació política a Catalunya, amb «repressió i un conflicte polític» que el govern espanyol es va comprometre a solucionar.

En aquest sentit, el vicepresident ha dit que cal que la solució al conflicte i els pressupostos vagin en paral·lel perquè en cas d'aprovar-se els comptes "donaran recorregut" a la legislatura.