Diverses mascaretes quirúrgiques

El govern espanyol es compromet a abaratir el preu de les mascaretes

L'Executiu envia una carta a la Comissió Europea per confirmar que el reglament europeu no permet abaixar l'IVA d'aquest producte

La ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat que l'Executiu abaratirà el preu de les mascaretes de venda al públic ja sigui a través de la reducció de l'IVA o revisant el preu màxim d'aquest producte, tenint en compte que ara hi ha més oferta al mercat. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha explicat que el seu ministeri ha enviat una carta a la Comissió Europea (CE) per confirmar que el reglament europeu no permet abaixar l'IVA d'aquests productes. Segons ha dit, el govern espanyol no en té cap dubte, però d'aquesta manera «es farà callar als partits que ho diuen».

«D'una forma o altra abaratirem el preu. O a través de la reducció de l'IVA o de la reducció del preu màxim perquè no hi hagi cap ciutadà que tingui dificultats per accedir a aquesta protecció», ha conclòs la ministra. En aquest sentit, cal recordar que fa unes setmanes va sorgir la polèmica pel preu de les mascaretes a Espanya —0,96 euros per unitat—, molt més elevat que a Portugal, on es poden comprar 20 mascaretes per 1,74 euros.

Així mateix, des de FACUA-Consumidors en Acció s'ha denunciat també que abans de la crisi pandèmica, les mascaretes quirúrgiques es venien als distribuïdors a tres cèntims d'euro. 

El preu màxim per mascareta és de 0,96 euros

El passat mes d'abril, la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments va fixar un preu màxim de 0,96 euros per mascareta, per tal d'evitar «abusos» en la venda d'aquests productes d'ús obligat. En aquest sentit, cal recordar també que el tipus d'IVA que s'aplica a aquest tipus de productes és el màxim del 21%. Diversos partits polítics han demanat al govern espanyol que rebaixi l'IVA de les mascaretes, però l'Executiu de Pedro Sánchez s'ha negat, al·legant que la Comissió Europea no ho permet.

Les mascaretes no són l'únic producte amb un preu màxim fixat pel govern espanyol, ja que també es va fixar un topall per al gel hidroalcohòlic, en funció dels mil·lilitres de l'envàs. Fins a 150 ml costaran 0,021 euros per ml; entre 150 i 300 tindran un preu de 0,018 euros per ml, mentre que els envasos d'entre 300 i 1.000 ml, es podran vendre a un preu màxim de 0,015.