Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

El govern espanyol ho confirma: «Ampliat fins al 14 de març»

L'Executiu ho ha aprovat en el Consell de Ministres d'aquest dimarts

Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa
L'Executiu ho ha aprovat en el Consell de Ministres d'aquest dimarts | Catalunya Diari

El govern espanyol ha aprovat en el Consell de Ministres d'aquest dimarts 17 de novembre una extensió de la moratòria concursal fins al 14 de març del 2021. Va ser a l'abril quan l'Executiu va establir entre les mesures en ple estat d'alarma  l'ajornament fins al 31 de desembre de 2020 de l'obligació per llei de presentar concurs de creditors en els dos mesos següents al coneixement de la insolvència.

Una altra de les mesures donades a conèixer per la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño,  és que els jutges no tramitin, fins a finals d'aquest 2020, les sol·licituds de declaració de concursos necessaris, que són aquelles que realitzen els creditors.

A més, Calviño es referia d'igual forma a la no tramitació dels incompliments del pla de pagaments per part de les empreses amb els seus respectius creditors. En una situació normal, el jutge obria un incident concursal que podia acabar amb l'empresa en vies de liquidació. En aquest cas, la moratòria va acabar el passat 31 d'octubre i ara, després de la qual comunicat del govern espanyol, s'allarga fins al 31 de gener del 2021.

La raó de la pròrroga de la moratòria concursal: «Donar suport a empreses solvents»

Calviño ha apuntat que la raó d'aquesta moratòria és «donar suport a empreses solvents, permetent la reestructuració del seu deute i el reforç de la seva liquiditat i solvència», per reforçar el teixit productiu. «Amb aquestes mesures, els autònoms i les empreses disposaran de més temps per complir les seves responsabilitats financeres», assegura la ministra d'Afers Econòmics. La política gallega ha afirmat que es vol protegir a empreses solvents, però que a dia d'avui afronten diferents problemes per la crisi del coronavirus.

Les mesures que ha comunicat l'executiu tenen l'objectiu d'esplaiar les empreses i que disposin de més temps per resoldre la seva situació actual, però no acaben amb els problemes de solvència ni els de liquiditat de les mateixes. Per això, el govern espanyol ha canviat les condicions generals dels avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), augmentant el termini d'amortització dels 5 als 8 anys i creix la manca (sense pagar interessos ni tornar el préstec) fins dos anys després.

Així mateix, el Consell de Ministres celebrat aquest matí ha augmentat de 500 milions d'euros als 1.000 milions el nivell límit de valor borsari que poden tenir les empreses que cotitzen al mercat borsari. Amb aquesta ampliació es vol aconseguir que aquest mercat, ideat per a les empreses de mida petita i en expansió, sigui més idoni per a elles.

Aprovació d'un crèdit de 6.000 milions a la Seguretat Social i 2.300 al SEPE

El Consell de Ministres ha aprovat també un suplement de crèdit de fins a 6.000 milions d'euros per equilibrar els comptes de la Seguretat Social davant la despesa que han generat les mesures d'alleujament i protecció d'aquelles rendes derivades de la pandèmia.

Així mateix, l'Executiu de Sánchez ha aprovat un crèdit extraordinari de 2.300 milions d'euros perquè el Servei Públic d'Ocupació Estatal ( SEPE ) tingui l'oportunitat de fer front a la major despesa en prestacions contributives i subsidis provocats pels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) i d'altres ajudes actives, com és la dels empleats de la llar.

Així ho ha comunicat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, que ha assenyalat que amb aquesta sèrie de mesures es garanteix la protecció a aquells col·lectius vulnerables.