Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera Meritxell Budó en una compareixença el dia 2 de març de 2021

Ho anuncia Moncloa: La decisió que podrà prendre Catalunya quan acabi l'estat d'alarma

Així ho ha recordat la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, a Canal Sur TV

La vicepresidenta del govern espanyolCarmen Calvo, ha assegurat aquest dijous a Canal Sur TV que les comunitats autònomes disposaran de mecanismes «coordinats» per poder tancar perimetralment els territoris un cop expiri l'estat d'alarma el 9 de maig.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

«Si el Consell Interterritorial decideix que hi ha alguna comunitat en situació de particular incidència pot adoptar el que s'anomena 'acció coordinada' que la Sala Tercera del Tribunal Suprem ha dit que és d'obligat compliment». Aquest, segons Calvo, és «un instrument molt interessant, obligatori, contundent i alhora flexible», de manera que «tenim armes jurídiques suficients».

Calvo intenta rebaixar d'aquesta manera el debat obert per les comunitats autònomes que temen que la fi de l'estat d'alarma les deixarà sense eines per poder contenir la quarta onada del virus, i en tot cas deixarà les seves decisions en mans dels tribunals de justícia, que en ocasions anteriors ha emès sentències contradictòries segons el moment i el territori.

La vicepresidenta no comparteix aquests temors perquè segons ha dit els jutges «en un 99% dels casos» han donat suport a les mesures. En tot cas, ha afirmat, que estaran en disposició de decretar el tancament de comerços i restaurants.

En aquest sentit ha apuntat que la legislació sanitària ordinària «té recursos més que suficients» perquè les comunitats plantin cara al virus, perquè «pràcticament» l'únic que exclou és el confinament domiciliari. «Nosaltres volem que les comunitats autònomes, amb el govern d'Espanya, coordinant-nos, comencem a treure el país de la crisi sanitària», ha dit.

L'OMS considera que el passaport sanitari podria augmentar les desigualtats

El director per a Europa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Kluge, ha qüestionat les propostes per implantar un passaport sanitari per reprendre el turisme a l'estiu perquè pot «augmentar les desigualtats». Preguntat per aquest tipus d'iniciatives que busquen reprendre la mobilitat, Kluge ha dit des de Grècia que estan analitzant encara les implicacions «polítiques, ètiques i legals» d'una proposta com aquesta. Pel que fa a l'aturada de la vacunació amb AstraZeneca a Dinamarca, Kluge ha reiterat la confiança en el vaccí. «El risc de patir trombosi és més alt si tens covid-19 que amb la vacuna d'AstraZeneca», ha subratllat. L'OMS continua investigant els casos estranys de trombosi lligats a la vacuna d'AstraZeneca i Janssen.

«El que no volem veure és una mesura que augmenti les desigualats», ha dit el director per a Europa de l'OMS sobre la possible posada en marxa d'un passaport sanitari. En canvi, Kluge sí ha donat suport a un certificat sanitari perquè «cal tenir documentació sobre la vacunació».