Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

El govern espanyol anuncia una gran inversió a Catalunya en plena pandèmia

Afecta diferents trams de l'A2, l'N-II, l'AP-7 i la B-40

El govern espanyol ha anunciat aquest dilluns una nova inversió a Catalunya, tot i el context actual de pandèmia. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) injectarà 19 MEUR en actuacions de conservació i explotació de diverses carreteres de la província de Barcelona. En concret, es tracta del sector número 2, que inclou l'autovia A-2 en diversos trams, l'N-II amb la seva connexió amb l'AP-7 a Martorell, la connexió entre l'A-2 i l'AP-7 a Castellbisbal, i l'autovia B-40.

El contracte s'emmarca dins del programa de manteniment de les estructures de transport a Catalunya, en què el Mitma va invertir el 2020 més de 51 MEUR. Entre les tasques a realitzar hi ha el servei de vigilància, manteniment de les carreteres, subministraments, treballs de desbrossament, reposició del ferm, entre d'altres.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Barcelona preveu generar 19 hectàrees de verd noves fins al 2023

En un altre ordre de les coses, Barcelona preveu generar 19 hectàrees de verd noves fins al 2023 amb una quarantena d'actuacions. Entre les actuacions previstes els pròxims dos anys hi ha el parc de la Marina o la transformació d'espais com la Magòria o la Sagrera, segons ha explicat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia.

A banda, també hi ha previstes accions de verd «tàctic», com les cobertes verdes o els interiors d'illa, en aquelles zones amb dèficit d'espai, com l'Eixample o Ciutat Vella. «Anem a un verd diferent, més de gra petit», ha matisat Badia, que ha advertit que no tot seran grans transformacions i que també compten en aquest guany de verd el que sumi el projecte Superilla Barcelona, encara que sigui un verd «més social». 

En barris com poden ser Gràcia, on també hi ha dèficit d'espai per generar noves hectàrees de verd, s'apostarà per eines de planejament que permetin protegir els interiors d'illa i els verds privats.  D'altra banda, també es buscaran «connectors» verds a la ciutat i connectors metropolitans per unir espais. 



Aquest augment del verd se suma a les més de 20 hectàrees executades entre els anys 2019 i 2021 amb 82 actuacions. Entre aquestes hi ha, per exemple, els Jardins del Doctor Pla i Armengol, al districte d'Horta-Guinardó, des d'on ha comparegut Badia. Tot plegat ho recull el Pla Natura 2021-2030, el full de ruta marcat per l'Ajuntament de Barcelona a curt, mitjà i llarg termini pel que fa al verd i la biodiversitat. 



Del pla se'n desprèn també que el consistori consolida l'aposta ja mostrada els darrers mesos perquè el verd ja existent a la ciutat sigui més naturalitzat i afavoreixi la biodiversitat.  El consistori considera que el model de gestió del verd previ a la naturalització estava «obsolet» i era més propi dels anys 90. Per això, ara es vol consolidar «una gestió ecològica» del verd que promogui la «naturalització» d'alguns espais verds urbans. És a dir, transformar-los per afavorir l'entrada espontània de flora i fauna i orientar-los a la conservació de la biodiversitat. 



Actualment Barcelona disposa de 316 hectàrees d'aquesta mena de verd i l'objectiu és arribar fins a les 385 hectàrees el 2023, que representaran un 38% del total de verd de la ciutat. Per altra banda, el Pla Natura també preveu potenciar projectes ciutadans, com per exemple el programa Mans al Verd o els horts urbans.



L'Ajuntament també vol crear un observatori de la biodiversitat al servei de les polítiques sobre natura urbana i de la ciutadania en general que permeti fer un seguiment de l'estat i l'evolució del patrimoni natural amb banc de dades i sistemes d'indicadors del verd. «Esperem que aquest mandat pugui ser una realitat engegar-lo i volem comptar amb tota la comunitat científica», ha indicat Badia. De moment, no s'han definit els detalls de l'observatori ni tampoc on s'ubicaria.


El pla, presentat aquest dilluns, encara s'ha de perfilar amb les aportacions dels grups municipals, les entitats i la ciutadania. Els veïns poden dir-hi la seva al web decidim.barcelona, mentre que també es farà una sessió amb el Grup de Treball del Verd de la Xarxa Barcelona+Sostenible, que aglutina entitats de promoció del verd a la ciutat.