Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mascareta infantil de l'empresa valenciana de Proveil

Les populars mascaretes que els experts demanen evitar a algunes persones

Les mascaretes s'han convertit en una realitat que costarà moltíssim superar, i, de fet, les FFP2 han estat qüestionades pels experts

Ningú pot negar que la pandèmia del coronavirus ha canviat les nostres vides per sempre. En poc més d'un any hem viscut situacions inèdites, com un confinament domiciliari total, i ens hem acostumat a tancar-nos a casa a partir d'una hora determinada a la nit per a evitar rebre una dolorosa sanció.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]


Però, més enllà de tot això, les mascaretes s'han convertit en una realitat que costarà moltíssim superar, una vegada aconseguida la immunitat de ramat que tant anhelem. N'hi ha de tota mena, des de les qüestionades de tela fins a les quirúrgiques a les conegudes FFP2. Ara bé, precisament sobre aquestes últimes, unes de les més esteses entre la població, un grup de prestigiosos investigadors ha llançat un seriós advertiment.

Els pacients amb glaucoma haurien de deixar d'usar les FFP2

En concret, segons han explicat en 'Informativoss Telecinco', un grup internacional de científics, entre els quals podem trobar investigadors de la Universitat de Granada (UGR), han demanat als pacients amb glaucoma deixar d'utilitzar aquest tipus de protecció quan duen a terme activitat física. El motiu, segons els experts, és que el seu ús augmenta els nivells de pressió intraocular, i és per això que haurien d'optar per les quirúrgiques.

Els investigadors, pertanyents al departament d'Òptica i d'Educació Física i Esportiva de la UGR, i en col·laboració amb el departament d'Oftalmologia de l'Hospital Verge de les Neus i la Universitat de Ningbo, a la Xina, consideren que les mascaretesquirúrgiques frenen correctament la transmissió del virus, i resulten menys arriscades per als pacients amb glaucoma.

L'activitat física lleugera, recomanable per a pacients amb glaucoma

Recordem que, en aquesta pandèmia del coronavirus, les mascaretes s'han convertit en un dels nostres principals aliats, ja que han demostrat ser capaços de bloquejar el pas dels aerosols i les gotes de saliva amb virus que expulsem parlant o exhalant. Aquestes últimes són les principals responsables dels contagis de Covid-19, segons explica la mateixa UGR en una nota.

Durant l'activitat física s'expulsa un nom fins i tot major d'aerosols, i a més arriben més lluny del normal, disparant el risc de contagi. Per part seva, el glaucoma és a principal causa de ceguesa irreversible en el món, i l'única estratègia per a prevenir o frenar la seva progressió és «la reducció i estabilització dels nivells de pressió intraocular».

Les FFP2 causen un lleuger augment de la pressió intraocular

En aquest sentit, la realització d'exercicis aeròbics de baixa intensitat en pacients amb glaucoma ha resultat ser molt beneficiós, ja que redueix aquesta pressió, per la qual cosa es recomana. En aquest sentit, els experts han avaluat l'ús de mascaretes FFP2 i quirúrgiques, i els seus efectes en aquests pacients.

Concretament, han participat un total de 13 pacients, tots ells diagnosticats amb glaucoma d'angle obert, que van recórrer una distància de 400 metres amb mascaretes FFP2, mascaretes quirúrgiques i també sense cap mena de protecció. La seva pressió intraocular va ser mesura cada 80 metres, en condicions basals i també després d'un període de recuperació.

Les conclusions són que les mascaretes FFP2, malgrat ser molt efectives, causen un petit, però «estadísticament significatiu» augment dels nivells de pressió intraocular, en comparació amb les quirúrgiques o la falta de protecció, situacions que van llançar resultats similars.

És per això que s'hauria de prioritzar l'ús de les quirúrgiques en pacients amb glaucoma, sempre que no existeixi un alt risc de contagiar-se de Covid-19 durant la realització de l'activitat física. Els experts recorden en aquest sentit, que els valors de pressió haurien de mantenir-se «tan baixos com sigui possible» en tot moment.