Primer pla d'una mà subjectant un vial de la vacuna de Janssen contra la Covid-19

Injecten a desenes de persones vacunes per a gossos en comptes de la del coronavirus

Els fets van tenir lloc a Xile ara fa aproximadament un any

Les campanyes de vacunació avancen a un ritme desigual per tot el planeta. Mentre països com Israel o el Regne Unit ja comencen a assaborir el que sembla ser una tornada a la normalitat progressiva, gràcies a l'alt percentatge de població vacunada, a l'Índia travessen la pitjor cara de la pandèmia, amb milers de nous casos diaris i molts més morts dels quals les autoritats arriben a comptabilitzar.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Administren vacunes per a gossos a humans per a combatre el coronavirus

La falta de vacunes ha suposat un important contratemps per als països europeus, i és la responsable del retard que percep una part important de la ciutadania. Ara bé, el que ha ocorregut a Xile supera amb escreix el guió de qualsevol pel·lícula.

Segons informa 'Antena 3 Noticias', dos veterinaris de la ciutat de Calama, situada en el nord del país hispanoamericà, es troben sota recerca per administrar, presumptament, vacunes per a gossos a diverses persones, com a manera de combatre la Covid-19.

Tot hauria succeït fa exactament un any, el mes d'abril de 2020, quan cap país havia autoritzat encara cap vacuna, ni tampoc teníem un tractament eficaç contra el coronavirus. Segons sembla, tal com ha informat la secretària regional del ministeri de Salut del Govern de Xile, Rossana Díaz, un dels acusats hauria compartit un fals estudi sobre l'efectivitat d'aquesta vacuna en humans.

Fins a un centenar d'éssers humans vacunats

Posteriorment, davant l'avanç de la pandèmia a tot el món, els acusats haurien començat a administrar-la a cada vegada més persones, fins a aconseguir el centenar. Les vacunes adminsitrades estaven receptades per a prevenir afeccions com el distemper, el parvovirus, la parainfluenza i altres patologies en gossos.

Encara que les autoritats estan investigant a les dues persones, només s'ha pogut demostrar que una d'elles va arribar a administrar a persones les vacunes per a gossos. «Els antecedents de tots dos professionals han estat enviats a la Fiscalia de Calama, perquè també pot haver-hi sancions penals per a aquestes accions», va assegurar la funcionària.

Per la seva banda, el Col·legi Mèdic de Veterinaris de Xile va compartir un comunicat en les seves xarxes socials, en el qual assegura que emprendrà accions legals contra els acusats, davant la gravetat dels fets denunciats. «Rebutgem qualsevol activitat realitzada per metges veterinaris que atemptin contra la salut de les persones», han insistit des de la institució.

Detecten vacunes falsificades llestes per a distribuir per Europa

La veritat és que les autoritats han anat advertint des de fa temps que l'escassetat de vacunes, i el desconeixement i la desinformació es convertirien en un seriós problema a tot el món. Recentment, per exemple, el director de l'Oficina Europea de Propietat Intel·lectual, Christian Archambeau, va confirmar que a Europa s'han arribat a detectar contenidors plens de falses vacunes.

No es tracta de cap novetat, ja que també s'han intentat colar falses proves de coronavirus, o material sanitari com a mascaretes o equips EPI. Tot això a més de la manca d'aquesta mena de productes a escala mundial. «Poden ser només ampolletes o grans contenidors, amb líquid que seria per a emplenar-les, o etiquetes», va explicar Archambeau.

La imitació pot arribar a ser gairebé imperceptible, ja que els estafadors donen una especial importància a l'aspecte d'aquests productes. «Pot ser que no sigui el producte complet en la caixa, però sí tots els elements que són necessaris per a fer l'efecte que els productes són correctes», va afegir.

En el millor dels casos, es tracta d'ampolles farcides d'aigua, encara que també poden contenir productes «perillosos per a la salut». És per això que les autoritats demanen a la ciutadania no adquirir aquest tipus de productes per internet, sense una base legal.