El Govern ha enviat a Brussel·les el primer pla pressupostari que inclou noves taxes, pujada d'impostos i una sèrie de canvis en impostos directes i indirectes que queden per definir. El pla contempla apujar les pensions un 0,9% d'acord amb la previsió de Govern de la pujada dels preus per al 2021.
Espanya tancarà aquest any amb un dèficit de l'11% del PIB, però el govern pretén rebaixar-lo fins al 7,7%. Per fer-ho compta amb la recuperació dels ingressos gràcies al repunt que es preveu del PIB per a l'any que ve, acompanyat d'una sèrie de canvis fiscals que han d'ajudar a reduir el desequilibri pressupostari.
Es calcula que amb l'augment dels impostos el govern recaptarà 6.847.000 el 2021 i 2.323 l'any següent. Començant per les noves taxes Google i de transaccions financeres, aprovades ja al Congrés i amb un valor estimat de 1.800 milions d'euros. També compten amb els 820 que es calculen de la llei contra el frau fiscal.
Entre les novetats destaca l'impost sobre envasos de plàstic, amb un valor estimat de 490 milions, i la pujada del 10% al 21% l'IVA a les begudes ensucrades i edulcorades, 340 milions. La resta de la pujada d'impost correspon amb figures per detallar, com la fiscalitat verda, que pretén recaptar 1.300 milions més, o els 550 milions dels impostos indirectes, com l'IRPF, i els 1.500 d'indirectes, com l'IVA.
Hisenda confirma que els ingressos cauran en termes relatius del 41,7% del PIB el 2020 al 40,3% l'any que ve. En termes absoluts, però, esperen un augment de 33.447.000 d'euros respecte a 2020.
El Govern preveu per a l'any que ve un descens en pràcticament totes les partides de despesa com a resultat de la finalització el 2020 de moltes de les mesures adoptades per combatre l'emergència sanitària originada per la Covid-19. Concretament, la despesa passarà del 53% del PIB al 48%.
Pel que fa a les pensions, la revaloració a l'IPC suposarà una despesa addicional d'uns 1.400 milions d'euros. No obstant això, el pla remès a Brussel·les no especifica què passarà amb el salari dels funcionaris, amenaçats per l'ombra de la congelació.
Sostre de despesa inèdit
El govern envia a Brussel·les el pla pressupostari quan encara no es coneixen els detalls dels comptes per al proper any. Hisenda i Podem estan acabant de negociar els comptes que es presentaran per a la negociació amb altres partits polítics. Segons Hisenda, els comptes per 2021 es presentaran en breus i seran el principal instrument per a la recuperació econòmica.
El govern compta amb el fet que els pressupostos seran aprovats i llavors podrà completar la informació que han enviat a Brussel·les. A més, anuncia que el 2021 s'efectuarà la implantació plena del l'ingrés mínim vital, que costarà 3.000 milions d'euros.
Una clau del document són els 196.097.000 del sostre de despesa, gairebé el 54%, que s'ha aprovat de forma inèdita amb l'objectiu de fer front a la pandèmia. També recull les transferències extraordinàries a les comunitats autònomes i a la Seguretat Social, i l'avançament dels fons europeus de recuperació.