Muntatge amb el president espanyol Pedro Sánchez i bitllets de 50 euros

El govern espanyol aprova dos nous permisos pagats i anuncia diverses mesures més

Descobreix totes les mesures anticrisi aprovades per l'Executiu

El govern espanyol ha celebrat aquest dimarts un nou Consell de Ministres, en què s'ha aprovat la pròrroga de diverses mesures anticrisi. Tal com va avançar dilluns Pedro Sánchez a la SER, l'Executiu ha considerat convenient prorrogar certes mesures, per exemple: la rebaixa de l'IVA al transport públic, la desgravació per vehicles elèctrics o els permisos nous de la llei de famílies.

Cal recordar que el darrer decret d'aquestes mesures del govern d'Espanya es va aprovar al final de l'any passat i va començar a ser efectiu al gener. Actualment, quan queda un mes per a les eleccions generals, el govern de Pedro Sánchez ha aprovat certes mesures. Per contra, no n'han pogut tirar endavant altres, com ara la pròrroga automàtica dels contractes de lloguer. Aquesta protegia els lloguers que acabaven entre el 28 de desembre 2022 i el 30 de juny d'enguany.

El govern espanyol aprova dos nous permisos pagats i anuncia altres mesures

Entre les mesures aprovades hi ha les dels principals permisos del projecte de llei de famílies. Aquesta mesura s'havia aprovat fa mesos, però no havia entrat en vigor perquè al Congrés encara no n'havien finalitzat la tramitació.

Pla general d'una família dins d'un cotxe, la mare conduint i el pare darrere amb el nadó a la cadireta del cotxe
El govern d'Espanya aprova dos nous permisos pagats que beneficien les famílies. | Getty Images

Els espanyols podran demanar a partir d'avui, dimecres 28 de juny, permisos retribuïts a les seves feines. Ens referim a la sol·licitud de quatre dies per causa major i de cinc dies a l'any per hospitalització de familiars. També hi haurà un altre permís, però sense remuneració: les vuit setmanes per tenir cura dels fills menors de vuit anys.

1. Rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics

Estem vivint una època en què la inflació dels aliments ha arribat al 12 %, cinc punts menys que al febrer, quan va arribar al 17 %. Tot i això, continuarà la rebaixa entre el 4 % i el 10 % de l'IVA per a aliments de primera necessitat. Ens referim al pa, la fruita, la verdura, els ous o la llet. A més, l'IVA de les pastes, els olis d'oliva i les llavors es reduiran entre un 5 % i un 10 %.

2. Ajudes a l'habitatge

Sobre les ajudes a l'habitatge, el Decret llei inclou una sèrie d'avals de l'ICO per comprar habitatge. Aquest ajut va sorgir amb l'ànim de cobrir el 20 % del crèdit hipotecari de famílies amb menors a càrrec i joves de fins a 35 anys.

3. Descomptes al combustible

Una altra de les mesures importants que estendrà el govern espanyol fins a final de 2023 són les subvencions al combustible d'ús professional per a agricultors, ramaders i transportistes. Seran 10 cèntims per litre proveït fins a final de setembre. A partir d'aleshores, de setembre a final de desembre es reduirà la quantia en 5 cèntims.

Un conductor proveint-se en una gasolinera Cepsa al costat del seu cotxe blanc
Bones notícies per als agricultors, ramaders i transportistes! | Europa Press

4. Ajudes al transport públic

Sens dubte, les ajudes al transport públic és una altra de les mesures estrella del govern d'Espanya. Prorrogarà fins a final de desembre la gratuïtat dels abonaments de Renfe 'Cercanías', Rodalies i Mitja Distància.

5. Desgravació per vehicles elèctrics

Pedro Sánchez sorprenia tothom a Hora 25 amb aquesta mesura en què es desgravarà l'IRPF al 15 % per la compra de vehicles elèctrics fins a final d'any. Una mesura que ha pres l'Executiu per «incentivar la transició verda i fer front al repte de l'emergència climàtica».

Un cotxe elèctric carregant-se en un punt de càrrega
També s'ha aprovat la mesura sobre els vehicles electrics que desgrava a Hisenda. | Getty Images

6. Dret a l'oblit oncològic

Amb l'aprovació del dret a l'oblit oncològic, l'Executiu vol que no es tinguin en compte els antecedents oncològics. Es refereix als productes i serveis per als pacients que no hagin recaigut en cinc anys. A més, els pacients no hauran de revelar que han tingut càncer quan hagin de signar una assegurança vinculada a una hipoteca.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!