El govern espanyol augmentarà «les ajudes directes a autònoms i empreses»

L'executiu «estén el termini d'aplicació de les mesures fins al 31 de desembre de 2021»

El president Pedro Sánchez amb mascareta i un micròfon davant, mirant al costat dretEl govern de Sánchez s'ha compromés a donar més ajudes a autònoms i empresaris | cedida

El govern espanyol assegura que reformarà el marc legal existent «per poder augmentar les ajudes directes a autònoms i empreses» afectats per la covid-19. En un comunicat del Ministeri d'Afers Econòmics difós aquest divendres, l'executiu espanyol diu que el «nou marc» se sumarà a les mesures adoptades fins ara.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

«El passat 28 de gener, la Comissió Europea va aprovar una nova modificació del marc temporal europeu. El nou marc inclou la possibilitat de conversió de les ajudes en forma d'avançaments reemborsables, garanties, préstecs o altres instruments en subvencions directes. Així mateix, estén el termini d'aplicació de les mesures fins al 31 de desembre de 2021», diu el comunicat.

El ministeri encapçalat per Nadia Calviño explica que després d'aquesta decisió la Comissió Delegada del Govern per a Afers Econòmics ha acordat aquest divendres notificar a la Comissió Europea l'extensió del marc nacional aplicable a totes les ajudes que puguin concedir les diferents administracions.

«Per a la posada en marxa de les ajudes del marc espanyol serà necessària l'aprovació per part de la Comissió Europea», remarca l'executiu, que afirma que la seva intenció és «accelerar tot el possible aquest procés d'autorització per poder establir el nou marc nacional al més aviat possible» per «seguir protegint el teixit productiu i els llocs de treball».

«Dins d'aquest nou marc, el govern treballa en mesures per alleugerir la càrrega financera d'autònoms i empreses i reforçar la solvència de negocis viables», remarca. El govern espanyol subratlla que ja ha destinat més del 5% del PIB en ajudes directes d'impacte pressupostari entre els ERTO, prestacions a autònoms i incapacitats laborals.

Situa en el 20% del PIB l'impacte de les mesures si s'inclouen la línia d'avals ICO, les moratòries fiscals i de pagament de crèdits, entre d'altres.

L'economia catalana va caure un 11,4% el 2020 

Paral·lelament, l'economia va registrar una disminució de l'11,4% en 2020 a causa de la pandèmia de coronavirus i «que trunca la recuperació registrada en els últims sis anys», segons l'estimació avançada de l'Institut Català d'Estadística de Catalunya (Idescat).

Aquest -11,4% representa cinc punts menys que la primera estimació del PIB de la UE-27 (-6,4%) i és quatre dècimes inferiors a l'avanç del PIB de tota l'economia espanyola (-11%), segons ha informat la Generalitat aquest divendres en un comunicat.

El quart trimestre de 2020 va registrar una taxa interanual del -9,6%, cinc dècimes inferior a l'economia espanyola (-9,1%) i prop de cinc punts menys que la UE-27 (-4,8%).

La variació intertrimestral de l'avanç del PIB català en el quart trimestre ha estat del -0,5%, mentre que tota l'economia espanyola ha crescut un 0,4% en taxa intertrimestral en aquest període i la de la UE-27 ha disminuït un 0,5%.
 


Comentaris

envia el comentari