El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i Fernando Simón en una roda de premsa a la Moncloa

El govern espanyol i les autonomies creen un grup de treball per a consensuar mesures de cara a Nadal

Ho ha anunciat el ministre Illa després de la trobada del Consell Interterritorial de Salut celebrada a Mèrida

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest dimecres que el govern espanyol i els executius autonòmics han acordat la creació d'un grup de treball perquè en el pròxim Consell Interterritorial de Salut es presentin un paquet de recomanacions de cara al pont de desembre i a les festes de Nadal. Illa ho ha explicat en una roda de premsa des de Mèrida després de participar en la reunió del Consell Interterritorial on ha traslladat a les comunitats autònomes la necessitat de consensuar mesures per a aquestes dates.

En aquest sentit, Illa ha demanat als consellers autonòmics que plantegin recomanacions perquè la gent gran que vulgui celebrar Nadal puguin fer-ho «amb criteris de seguretat» i perquè els estudiants que vulguin tornar a les seves cases també ho facin sota aquests paràmetres. Així mateix, ha explicat que aquest grup de treball perfilarà els criteris comuns perquè aquelles persones que vulguin acudir als actes religiosos amb motiu de Nadal ho facin sota «la màxima seguretat possible».

El titular de la cartera de Sanitat ha avançat que diverses autonomies ja han començat a treballar en aquestes mesures que posaran en comú en la pròxima trobada, que encara no s'ha fixat ni s'ha concretat on es farà.

No s'ha parlat de «relaxar mesures»

El ministre de Sanitat ha emfatitzat, així mateix, que «ningú» ha parlat de «relaxar mesures» durant aquestes dates i que, si bé han constatat la incidència a la baixa, tots els consellers autonòmics han mostrat la seva preocupació davant aquesta segona onada. «Que no serà un Nadal igual que l'anterior, això ja ho sabem. Podem donar unes pautes de comportament, però ningú ha parlat de relaxar mesures», ha resolt lla.

Preguntat per si el govern central està actuant «tard» en la posada en marxa d'aquest escenari després que Madrid hagi anunciat que aquest divendres donarà a conèixer detalls de cara a Nadal, Illa ha deixat clar que van «dintre del termini i en la forma escaient» i que el que s'ha plantejat és «intentar fer un exercici de posar en comú» les propostes de cada autonomia per a poder oferir un paquet de recomanacions conjunt.

En aquest sentit, ha reiterat que es tracta de pensar «si hi ha mesures addicionals» que es puguin implementar tenint en compte el moment de l'any que s'acosta i, en aquest context, ha demanat «extrema prudència» a l'hora de flexibilitzar les restriccions.