Tren Ave Renfe a les vies passant pel mig d'un prat verd

Si sols viatjar en transport públic, el govern espanyol té una bona notícia per a tu

L'Executiu prorroga les bonificacions fins a finals d'any

Les persones que fan servir el transport públic per moure's es troben d'enhorabona. Sí, perquè el Govern espanyol té bones notícies per a ells. El pròxim 30 de juny caducaven les ajudes previstes per als usuaris d'aquests mitjans, però finalment es prorrogaran sis mesos més. Dins aquest apartat s'hi inclou la reducció del preu d'abonaments i els títols multiviatge de transport públic.

Els descomptes de Rodalies i mitja distància de Renfe, per part seva, ja s'havien ampliat a tot l'any. Així doncs, el Govern de Pedro Sánchez continuarà bonificant amb un 30% el transport públic de la resta d'administracions. Per això exigeixen que aquestes adquireixin el compromís d'elevar aquesta rebaixa fins al 50%.

Els ciutadans podran continuar aprofitant el descompte

Aquesta decisió s'inclou dins del nou decret en què s'estenen les mesures ja actives per combatre les conseqüències econòmiques de la guerra. I és que, des que va començar el conflicte a Ucraïna, l'Estat ha invertit un total de 47.000 milions en diferents ajudes. Entre elles, el transport públic o els descomptes als combustibles.

En aquest sentit, també cal destacar el manteniment de la bonificació per a determinats col·lectius. Transportistes, ramaders i pagesos continuaran gaudint d'una rebaixa en el preu dels carburants fins a final d'any. Fins al setembre serà de 10 cèntims, mentre que a partir d'aquí i fins al desembre arribarà als 5 cèntims.

Mans de dona agafant bitllets d'euro
La bonificació del Govern serà del 30%, a la qual se sumarà el 20% d'altres administracions | Getty Images

Una de les grans novetats serà la desgravació de fins al 15% per adquirir vehicles elèctrics. L'ajuda estarà disponible fins al desembre del 2025, amb un límit de 20.000 euros. És una iniciativa per «incentivar la transició verda i fer front al repte de l'emergència climàtica».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Altres ajuts que s'estenen fins a finals d'any

Una de les mesures estrella que va implantar al seu dia el Govern de Pedro Sánchez va ser la supressió i la reducció de l'IVA per als aliments bàsics. Tot i això, és cert que amb prou feines es va deixar notar en el preu de la cistella de la compra a causa de la inflació tan disparada que arrosseguem des de fa un any.

La inflació d'aquest tipus d'articles continua sent del 12%, encara que, com recull 20 minutos, es tracta de cinc punts menys que al febrer. El nou paquet de mesures aprovat manté l'eliminació durant sis mesos més de l'IVA del 4% en una sèrie de productes. Entre ells la llet, els formatges, els ous, el pa, les fruites, les verdures o la farina.

Un carro de la compra amb bosses i diversos productes dins
El Govern va decidir mantenir la rebaixa de l'IVA | Getty Images

Se'ls unirà la rebaixa del 10% al 5% de la pasta i l'oli. Totes aquestes rebaixes tributàries es mantindran actives fins al proper 31 de desembre. Per això resulta imprescindible que la taxa interanual de la inflació subjacent romangui per sobre del 5,5%.

En el cas que al setembre se situés per sota aquest valor, es tornaria a recuperar el tipus impositiu habitual de l'IVA. Però ja entraria en vigor la nova situació a partir del novembre.

Una línia d'avals per a la compra d'habitatges per a joves

Al decret anunciat aquest dimarts, el Govern també comunicava la posada en marxa d'una línia d'avals a través de l'ICO. D'aquesta manera, es garantirà el 20% de la hipoteca d'un primer habitatge per a col·lectius amb dificultats per accedir a un immoble en propietat. En aquest cas, posen el focus sobre els menors de 35 anys i famílies amb menors a càrrec amb ingressos inferiors a 37.800 euros.

Finalment, una de les propostes estrella en matèria d'habitatge arribarà al final. I és que a partir de l'1 de juliol, els contractes de lloguer que s'hagin de renovar ja no estaran blindats. Una mesura que va ser molt discutida pels socis de Govern, que van mostrar malestar per la decisió.