La situació de les pensions a Espanya, concedides per la Seguretat Social, sempre han constituït objecte de conversa parlamentària i social. Mentre el Govern es troba en plenes negociacions dels Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any vinent 2021, marcades per la crisi sanitària i econòmica derivades de la pandèmia, els partits presents en el Pacte de Toledo recalquen la necessitat de realitzar transformacions en l'equitat d'accés a les pensions de viduïtat.
El model social ha canviat. Cada vegada són menys les parelles que contreuen matrimoni i més les que s'inscriuen en el registre civil com a 'parella de fet'. Fins ara, aquests segons experimenten una certa discriminació quant a l'accés a la prestació per viduïtat es refereix.
Els membres de la comissió presentaran davant l'Executiu, en les pròximes setmanes, una nova versió de la reforma d'aquestes prestacions. En ella es recomana al govern abolir tota mena de discriminació injustificada sobre els beneficiaris, bé siguin matrimonis o parelles de fet.
Les parelles de fet s'han triplicat en les últimes dècades
La formalització com a parella de fet ha augmentat en els últims 20 anys, encara que el matrimoni convencional continua imperant a Espanya. Aquest canvi de paradigma social comportarà al fet que, a mesura que les parelles de fet envelleixin i mori un de cònjuges, creixeran els plets contra la Seguretat Social per a accedir a aquestes prestacions.
Segons les dades emeses per l'Enquesta Contínua de Llars de l'INE, en 2019 es van registrar un 15,7% de parelles de fet enfront d'un 84.3% d'enllaços matrimonials. En comparació amb l'any anterior les primeres van incrementar en un 9,6% (fins a 1.781.500) mentre que les segones va disminuir en un 1% (fins a 1.781.500). Les parelles homosexuals representen un 0,9% del total.
Actualment, la Seguretat Social compta amb una despesa major a 21.000 milions per a cobrir les pensions de viduïtat de més de 2,3 milions de persones. La quantia pressupostada per cada individu oscil·la entre els 600 i 700 euros al mes, encara que els rangs estipulen entre els 150 i més de 2.000 euros mensuals.
La Llei de Seguretat Social dictamina que en el cas d'una parella de fet, el vidu o la vídua ha de complir amb requisits com: dependència econòmica, haver tingut ingressos inferiors almenys en un 50% al total dels quals generava la parella o menors al 25% si no hi ha descendència comuna - dret a orfandat - en l'últim any abans de la defunció del cònjuge, entre altres.
En el cas dels matrimonis, aquests tenen dret a la prestació si durant l'últim any romanien casats, indistintament del nivell d'ingressos generats. En canvi, en el cas de la parella de fet, aquests han d'estar registrats com a tal almenys dos anys abans de la defunció i comptar amb una convivència estable en els últims cinc anys.
La reforma de la legislació pretén igualar els requisits d'accés a la prestació i que les diferències entre els matrimonis i les parelles de fet siguin inadmeses pel Tribunal Constitucional. La comissió de Peticions del Parlament Europeu, presidit per Dolors Montserrat, ja havia sol·licitat a Espanya l'any passat que se suprimís la discriminació dels supervivents de les parelles de fet, emparada per la llei.
Un dels casos que va fer pensar
Silvia Oñate va ser un dels casos que van arribar a Brussel·les davant la privació d'aquest dret. L'any 2017, la dona de 50 anys va enviduar. La Seguretat Social es va oposar a concedir-li la pensió per viduïtat al·legant que, l'any previ, la dona havia ingressat més diners que la seva parella morta.
Com en el seu cas, moltes vídues seran beneficiàries de la reforma legislativa, ja que existeixen més dones perceptores de la pensió que homes, segons les dades.
D'altra banda, la nova mesura també és important per al col·lectiu LGTBI. Segons explica el responsable d'UGT d'aquest col·lectiu, Toño Abad, fins a l'aprovació del matrimoni homosexual, van haver de constituir-se com a parella de fet.
El Govern rebrà el text final en les pròximes setmanes
Els partits presents del Pacte de Toledo presentaran davant el Govern el document final en les setmanes esdevenidores, una vegada que hagin recaptat la garantia dels agents socials que formaran aquest dimarts la taula de diàleg sobre les pensions.
L'Executiu rebrà de nou les 23 recomanacions que s'havien pactat en la legislatura passada, després de dos anys de treball, i que es van paralitzar a conseqüència de l'avançament electoral i la falta de consens.
El govern per la seva part ja ha començat a implantar les iniciatives acordades com la retirada de despeses impròpies de la Seguretat Social que superarà els 18.396 milions d'euros i la proposta plantejada als treballadors autònoms que té per epicentre la cotització dels ingressos reals.
Seguint en aquesta línia, l'organisme haurà d'arribar a un acord amb el Ministeri d'Hisenda i el Ministeri de Treball sobre les despeses que no assumirà més.