Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Anlàlisi de mostres de SARS-COV2 en un laboratori

El govern espanyol concreta qui rebrà en primer lloc la vacuna contra el coronavirus

S'està treballant per definir un protocol de vacunació

Anlàlisi de mostres de SARS-COV2 en un laboratori
Segons Simón hi ha «altes probabilitats» que es pugui començar a vacunar a finals del 2020  | EFE

Espanya podria rebre al desembre les primeres tres milions de dosis de la vacuna d'AstraZeneca contra el coronavirus i, per això, Sanitat ja està coordinant amb les comunitats autònomes la definició dels «grups específics d'interès», és a dir, les persones que rebran la vacuna de forma preferent.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va explicar aquest dilluns que hi ha «altes probabilitats» que es pugui començar a vacunar a finals del 2020. Per tant, el Ministeri ja està treballant amb les comunitats el sistema de vacunació. Sanitat vol que la vacuna es destini en primer lloc a les persones vulnerables (persones grans o amb patologies prèvies), així com la població que realitza serveis essencials, «començant pels sanitaris» i els treballadors de les institucions sociosanitàries.

En aquest mateix sentit, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha detallat en la roda de premsa d'aquest dimarts posterior al Consell de Ministres que es començarà vacunant els «col·lectius prioritaris» on entren les persones «especialment fràgils en termes sanitaris» o col·lectius de risc i que treballen en la primera línia de combat contra el virus com els professionals sanitaris.

«Serà cada país qui decideixi per quin grup es comença a vacunar. S'està fent un treball molt important, en l'àmbit de la UE i en les comunitats autònomes, per definir els grups d'interès per a l'inici de la vacunació. Tot això ho sabrem en els pròxims dies», assegurava també Fernando Simón. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries va confessar que l'ordre dels grups prioritaris «pot variar marginalment» entre els diferents països europeus. «El que ens interessa és protegir a la població vulnerable».

Segons va anunciar aquest dilluns el ministre de Sanitat, Salvador Illa, la vacuna que està creant la Universitat d'Oxford és l'única amb qui la Unió Europea ha tancat un acord. En aquest sentit, Europa ha arribat a l'acord de rebre 30 milions de dosis d'aquesta vacuna, de les que un 10%, uns tres milions, aniran a Espanya. Aquesta és una vacuna que, en un principi, requerirà dues dosis per ser efectiva. Segons sanitat, al gener hi podria haver un subministrament regular de les vacunes.

Establir un protocol de vacunació

Montero també ha avançat que aquest dimecres es reunirà el Consell Interterritorial de Salut per definir el protocol de vacunació i «tenir preparat tot el dispositiu perquè en el moment en què la vacuna estigui llesta es comencin a administrar les primeres dosis». El govern espanyol vol tenir preparat tot el relacionat amb el subministrament de la vacuna en tot el país per no perdre ni un minut des que existeixi l'antivíric.

Finalment, Montero ha recordat que actualment la majoria de persones contagiades són joves i asimptomàtics i venen pel seguiment que s'està realitzant tant pel govern espanyol, com els 2.000 rastrejadors de l'exèrcit com dels mateixos governs autonòmics.