El govern espanyol confirma quatre morts per trombosis després de vacunar-se amb AstraZeneca

També reafirmen la seva decisió d'administrar Pfizer als vacunats amb una pauta d'AstraZeneca

El Ministeri de Sanitat es reafirma en la seva decisió de vacunar amb Pfizer els menors de 60 anys que va rebre la primera dosi d'AstraZeneca. A més, a definit com un «gravíssim problema de comunicació» la creença extensa que es pot escollir entre les dues. Sanitat també ha confirmat 4 morts després de vacunar-se amb AstraZeneca, amb una mitjana d'edat de 43. A més, també hi ha un cinquè cas que es troba en fase d'estudi.

Tal com han volgut recordar, a principis del mes d'abril Sanitat va prendre la decisió de vacunar amb AstraZeneca només les persones més grans de 60 any per l'aparició de trombosis «molt estranyes», sobretot en persones de menys edat. Aquesta decisió va anar a remolc de la que van prendre altres països Europeus com França o Alemanya.

En aquest sentit, el Ministeri ha detallat que, a Espanya, el número de casos de trombosis notificats en la població de 30 a 39 anys és de 14 casos per cada milió, mentre que en la franja d'edat de 40 a 49 anys, en son de 12 per a cada milió.

D'altra banda, fonts ministerials també han recordat que els estudis preliminars de l'assaig clínic 'CombiVacs', engegat per l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), que demostra l'eficàcia de la segona dosi de Pfizer després de la d'AstraZeneca, «no va disparar la decisió de la Comissió de Salut Pública», sinó que és una «dada addicional», ja que la decisió es va prendre «fonamentalment a la vista de les dades de seguretat».

En aquest sentit, han volgut aclarir que l'única pregunta a la qual pretenia respondre l'estudi és si l'administració d'una vacuna amb tecnologia ARN missatger, com és el cas de Pfizer, augmentava la resposta d'immunitat.

«El que s'ha vist a l'assaig clínic d'AstraZeneca és que, quan s'administra la segona dosi, el nivell d'anticossos es multiplica entre 3 i 4 vegades. I amb 'CombiVacs' s'ha demostrat que es multiplica per 40, donant seguretat a la decisió» que va prendre. Tot i això, els responsables del Ministeri recorden que a l'estudi li falta «un braç», ja que, per completar l'assaig es necessiten comparar els resultats amb vacunats amb les dues pautes d'AstraZeneca. 


Comentaris

envia el comentari