Pla general de la sala on té lloc el judici dels atemptats de Barcelona i Cambrils

Les víctimes, contra la sentència als autors dels atemptats del 17-A: «No ens agrada»

La Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) representa desenes de víctimes i el seu impulsor, Robert Manrique, s'ha mostrat crític amb la decisió de l'Audiència Nacional

Aquest dijous s'ha conegut la sentència del judici contra els autors dels atemptats terroristes que van tenir lloc a Catalunya l'estiu del 2017. L'Audiència Nacional ha condemnat els tres acusats a 53, 46 i 8 anys de presó per la seva implicació en els fets del 17 d'agost de fa gairebé 4 anys. Amb la sentència publicada, no han tardat a aparèixer les primeres valoracions. I aquestes no estan sent, de moment, massa favorables a la decisió dels magistrats.

 La Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme: «No ens agrada»

Una d'aquestes valoracions l'ha fet l'impulsor de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), que representa desenes de víctimes dels atemptats del 17-A. Robert Manrique ha explicat que ara s'obre un període per estudiar la sentència amb profunditat i que necessitaran un temps per poder llegur-la amb calma.

Tot i això, també ha comentat que, així d'entrada, el jutge «dona la raó a la fiscalia», ja que el text «no s'aproxima» a la presó permanent revisable que demanaven algunes acusacions. Manrique també ha lamentat que, a l'espera de revisar a fons el text, a Mohamed Houli Chemlal «no el condemnen per cap assassinat. I això no quadra, no ens agrada».

Les víctimes es reuniran diumenge per decidir què fer

D'altra banda, l'impulsor de la UAVAT ha avançat que diumenge es reuniran la majoria de víctimes de l'atemptat del 17-A per decidir quines accions emprenen ara que ja hi ha la sentència. I és que, segons Manrique, «el que es faci a partir d'ara ho han de decidir les víctimes». Tal com ha explicat el representant de les víctimes, ara toca revisar els 1.018 folis de la sentència, «mirar l'argument jurídic, què hi ha al fons de tot, de què se'ls acusa i de què no, si haurem de fer recursos, i això qui ho haurà de decidir, a part de l'equip jurídic, són les víctimes».

L'alcalde de Ripoll també es mostra crític

Jordi Munell, batlle de Ripoll, també s'ha pronunciat al respecte. L'alcalde de la localitat on es van formar la cèl·lula terrorista assegura que la sentència contra els principals acusats del 17-A no servirà per tancar ferides, ja que «ni el procediment ni la sentència no han servit per posar en evidència tota la trama que hi havia al darrere dels atemptats».

«Les ferides es tanquen quan es coneix tota la veritat i la sentència no va més enllà a buscar-la», lamenta Munell. Creu que l'Estat ha fet un «'carpetasso'» al cas «declarant la culpabilitat i les penes per les persones que estaven processades», però «no s'ha volgut anar més enllà i saber què més podia haver-hi al darrere». Munell no ha volgut valorar si els anys de condemna són molts o pocs, però deixa clar que «en qualsevol cas, la ferida es tanca quan es coneix la veritat».

Un altre dels advocats de les víctimes: «És la constatació de la decepció»

L'advocat de familiars d'algunes de les víctimes dels atemptats del 17-A, Jaume Alonso Cuevillas, ha qualificat la sentència del 17-A com la «constatació de la decepció» que ja es temien. El lletrat també ha anunciat que recorreran la decisió d'un cas que no ha descartat que arribi a Estrasburg i ha explicat que, en paral·lel, estudia la possibilitat que «justícies d'altres països» investiguin els, al seu parer, punts foscos que queden oberts en els atemptats.

Un d'aquests punts és la mort de l'imam de Ripoll i suposat cervell de la cèl·lula terrorista, Abdelbaki es Satty. La sentència de l'Audiència Nacional no hi ha entrat perquè considera que no era objecte de judici, tot i que dona per fet que és mort.

Finalment, l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha valorat que les condemnes imposades als tres encausats pels atemptats terroristes del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils «s'aproximen» al que demanava el consistori, que en el judici celebrat a l'Audiència Nacional exercia d'acusació particular.