La factura de la llum és un veritable mal de cap per totes les famílies. És per això que el govern espanyol ha decidit congelar el preu de la llum per aquest 2019. Tanmateix, el que realment implica aquesta mesura és que la part regulada no podrà variar, només el 40% del rebut, però globalment la factura de la llum sí que podrà patir canvis durant el pròxim any.
Així doncs, els preus augmentaran o baixaran en funció del mercat de generació elèctrica i s'ha establert a l'Ordre Ministerial que determina els peatges d'accés d'energia per l'any vinent. D'aquesta manera el govern actua respecte a la seva decisió d'abaratir el cost de l'electricitat decidint entre diverses propostes.
Dèficit milionari al sector elèctric
Tot i que és una gran notícia, realment comporta una de negativa. El mateix document també inclou que el govern preveu que es generi un dèficit de 453 milions d'eurosen el sector elèctric durant el 2019. És a dir, provocarà un desequilibri entre els ingressos i els costos.
D'aquesta manera finalitzaran els quatre anys seguits amb resultats positius, ja que l'última situació de desajust va ser el 2014. Però serà gràcies al superàvit d'aquests anys el 2019 que se salvarà i es podrà congelar la part regulada del rebut de la llum. Per tant, les pèrdues de l'any vinent seran cobertes perquè es gastarà la meitat de tota la recaptació acumulada durant els últims quatre anys.
Reducció dels ingressos i increment de costos
La situació de desequilibri no només serà provocada pels ingressos més baixos, causats per la supressió de l'impost del 7% a la generació elèctrica durant sis mesos, sinó que també es veurà afectada pels costos més elevats. A més a més, molts clients han canviat a tarifes de discriminació horària, fent que els ingressos també disminueixin perquè el cost de les últimes hores de la tarda i de la nit és inferior a les diürnes.
Per una altra banda, el sistema arrossega un deute milionari des de principis de segle, concretament 18.000 milions d'euros que s'han vist reduïts en gairebé 10.000 milions d'ençà del rècord aconseguit l'any 2014, quan va arribar al límit d'insolvència. Per poder anar saldant-la, l'ordre de peatges inclou un pagament de 2.740 milions d'euros.