Diversos cotxes un dia de pluja

Torna l’ambient d’hivern aquest dijous amb fred, pluja i neu

Les precipitacions arribaran de matinada per Ponent i aniran escombrant tot Catalunya durant el dia. Seran febles en general, mentre que el vent bufarà fort a la tarda a diversos punts

Canvi sobtat de temps aquest dijous. L’anticicló de les últimes jornades marxarà amb l’arribada d’un front atlàntic que ens portarà un ambient d’hivern. El fred, la pluja, la neu i el fred seran els protagonistes de la jornada arreu, tot i que no s’esperen quantitats de precipitació importants en conjunt  i al matí encara quedaran algunes tímides clarianes al nord-est.

La pluja arribarà de matinada per Ponent, també algun xàfec al nord-est, i al llarg de tot el dia s’anirà estenent per la resta de Catalunya d’oest a est, especialment a partir del migdia. En general, s’esperen entre 5 i 10 litres a la majoria de comarques a tot estirar, però el front formarà una nova baixa quan arribi al mediterrani que, localment pot provocar precipitacions més abundants i intenses en alguns punts. Aquesta borrasca més profunda, que afectarà sobretot les Balears, ha estat batejada amb el nom de Flora per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). 

Sembla que les zones on es podrien superar puntualment els 20 l/m², sense descartar alguna tempesta, serà a la Costa Brava i a les Terres de l’Ebre de cara a la tarda. Paral·lelament, la neu caurà al Pirineu a una cota que baixarà fins els 1.200 metres, mentre que a la resta de Catalunya serà de 1.400,  ponent veure nevar a punts com ara el cim del Montseny. La nevada pot ser destacable a la cara nord del Pirineu.

Pel que fa a les temperatures, baixaran clarament les màximes arreu, si bé a punts de l’interior on la boira ha estat persistent pujaran, ja que hi haurà un canvi de masses d’aire que farà marxar el fred estancat d’aquests dies. En general, la majoria de màximes es mouran entre els 6º i els 11º amb un ambient hivernal, si bé a la costa es mouran entre els 10º i els 15º. De nit no farà tan fred i hi haurà menys glaçades per la presència de núvols.

Alerta per vent i mala mar

Pel que fa al vent, començarà a bufar a la tarda amb ganes el mestral i la tramuntana a les Terres de l’Ebre, gran part de Tarragona i a l’Empordà. També bufarà el gregal amb ganes a la costa de Barcelona i de Girona. Algunes ràfegues poden ser molt fortes als dos extrems de Catalunya.

En aquets sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l’alerta groga per vent fort a la tarda  a les comarques del Baix Camp, Montsià, Baix Ebre i Terra Alta, on alguna ràfega pot superar els 100 km/h. A més, també hi ha un avís per mala mar a la Costa Brava amb onades que poden assolir els 2,5 metres d’altura.

El temps millora els propers dies

De cara a divendres, de matinada encara pot ploure a punts propers a la costa, però la tendència serà que el sol s’acabi imposant arreu, si bé quedaran restes de núvols al nord-est sense descartar algun xàfec de tarda. No obstant, la pertorbació que es formarà al Mediterrani s’haurà d’anar seguint amb atenció per si s’acaba allargant la pluja durant més hores, cosa que, per ara, sembla poc probable. La nevada continuarà a la cara nord del Pirineu.

El vent bufarà amb ganes a les comarques de Tarragona, cims del Pirineu i a l’Empordà amb molt mala mar i un ambient que quedarà força hivernal en conjunt, tot i que les màximes es recuperaran. De cara al cap de setmana, la situació millora clarament amb sol en conjunt i temperatures més altes.