Fa molt de temps que des de molts sectors professionals que han estat considerats essencials es demanava aquesta mesura: que se'ls pugui vacunar de manera immediata i més fàcil en els seus propis llocs de treball.
I sembla que amb l'arribada massiva de dosis, especialment amb la introducció de la vacuna Janssen i l'increment de les dosis de Pfizer, el govern espanyol s'ha obert al fet que en el procés de vacunació també participin les mútues privades. Segons recollia 'La Razón', serà a partir de maig quan quedi detallat un pla del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions que permetrà a empreses de tota Espanya vacunar els seus treballadors. També es permetrà que en elles es facin tests de Covid, com ja es fa en alguns territoris com el País Valencià.
El diari esmentat explica que, per dur a terme aquest procés, es comptarà amb la col·laboració de la pròpia patronal CEOE, a través de la seva fundació, a més de les diferents mútues de treball, organitzades en la seva pròpia patronal AMAT.
Com ja van fer per a altres funcions durant les anteriors onades, les mútues posaran a disposició de les diferents conselleries de Salut seves instal·lacions per poder vacunar treballadors, sempre seguint l'estratègia marcada per les diferents autoritats sanitàries. Cal recordar, que ja en la primera onada, a través dels hospitals de les mútues privades, van ser ateses unes 16.000 persones a tota Espanya, a més que els seus sanitaris treballessin en centres de salut, residències, hotels medicalitzats o en hospitals de campanya per tot el país.
Com funcionarà aquest sistema de vacunació i detecció de casos
Aquest pla, com explicàvem, té dues parts diferenciades, la que fa referència a la diagnosi de casos i una altra a la vacunació. Respecte a aquestes dues, les mútues s'encarregaran de proporcionar el personal sanitari necessari, a més de les instal·lacions per poder dur a terme aquests dos processos. D'altra banda, la Fundació CEOE s'encarregarà de crear una aplicació informàtica que permeti la gestió d'aquestes cites per a qualsevol persona que es vulgui sotmetre a un test o rebre la vacuna.
Fonts del Ministeri de Seguretat Social haurien explicat que fa mesos que es treballa per aconseguir convenis entre les diferents mútues i les comunitats autònomes. Aquestes fonts expliquen que «les mútues posarien a disposició de les autonomies gairebé 7.000 empleats, de manera que poguessin col·laborar a accelerar el procés de vacunació», sent claus en l'objectiu d'arribar al mes d'agost amb el 70% de la població immunitzada.
Les mateixes mútues asseguren que l'aplicació servirà d'aquí a molt poc per citar per vacunar els treballadors d'aquelles empreses que ho desitgin. Si bé és cert que aquesta circumstància obligarà a introduir nous canvis en l'estratègia nacional de vacunació, sobretot si es volen evitar certs problemes de funcionament que ja denuncien algunes empreses, davant el fet que actualment la vacunació s'estigui fent per trams d'edat o en alguns col·lectius concrets.
Les empreses demanen certa flexibilització perquè no es doni el cas que, en una companyia, tots els treballadors d'una determinada edat, decideixin absentar alhora, afectant així al normal funcionament d'aquesta. El Ministeri, de moment, ha descartat aquesta possibilitat.
Segueixen insistint que l'ajuda de les mútues serà només d'administració i que no afectarà l'actual pla. Afirmaven que «la compra, distribució de vacunes i altres decisions continuarien fent-se per part de Ministeri de Sanitat».
El que sí que volen les empreses és que amb aquest canvi es pugui avançar en la vacunació d'alguns sectors claus, que encara no han estat tinguts en compte. Parlem de treballadors en supermercats, transportistes o tot el sector turístic, que ja es prepara per a la propera campanya.