La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, amb un vestit vermell, durant una roda de premsa

El govern espanyol demana a les autonomies mantenir les mesures anti-Covid vigents

La portaveu Montero assegura que «no són aconsellables presses ni pressions per començar a desescalar algunes de les mesures imprescindibles per a baixar la incidència del virus»

La ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha demanat a les comunitats autònomes que no flexibilitzin de moment les mesures de restricció contra la tercera ona de la pandèmia de Covid-19, malgrat els lleugers descensos observats en els últims dies en la incidència global. «En el combat contra el virus no hi ha dreceres. Hem de perseverar i intensificar allò que ja s'ha demostrat que funciona. No són aconsellables presses ni pressions per començar a desescalar algunes de les mesures imprescindibles per a baixar la incidència», ha argumentat després del Consell de Ministres d'aquest dimarts.

Aquestes declaracions de la portaveu del govern espanyol arriben l'endemà que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, anunciés que a partir de divendres ampliava la xifra de persones per taula en bars i restaurants de quatre a sis, alhora que avançava que «aviat» es recuperarien les hores del toc de queda —actualment en vigor fins a les 22 hores.

Tot i això, Montero ha desvinculat la seva petició a l'anunci de la presidenta madrilenya, assegurant que «no em referia a cap cas en concret, només era una recomanació general». En aquest sentit, ha recordat que «no hi ha pressa per fer una desescalada precipitada que no consolidi la tendència dels últims dies de disminució de contagis. Som molt conscients que cal consolidar molt bé les fites que es van obtenint per a anar de manera progressiva desescalant, evitant així que es produeixi una quarta onada o repunts dins de la tercera».

Els nivells de transmissió del virus són «excessivament alts»

Malgrat reconèixer que la tendència de la pandèmia «està anant a la baixa gràcies a les mesures de restricció de moviment que s'estan desenvolupant en totes les comunitats autònomes, amb una intensitat variable depenent de la transmissió del virus i dels indicadors», Montero ha advertit que els nivells de transmissió són actualment «excessivament alts».

Aquesta situació —ha dit— es tradueix en la «pressió assistencial». En aquest sentit, Montero ha alertat que «estem amb una forta demanda assistencial, amb un treball a preu fet de tots els professionals. Hi ha una alta ocupació d'hospitalització i d'UCI, la qual cosa està portant a la reprogramació d'altres activitats».

És per això que ha demanat als espanyols que continuïn complint les mesures contra el virus. «Instem la població a complir amb les recomanacions que tant els sanitaris com les autoritats estan donant al llarg del territori per a evitar la transmissió en la mesura que sigui possible», ha assenyalat.