Una cambrera atenent una taula amb dos comensals en un restaurant de Girona

Els bars i restaurants reclamen que es permeti la mobilitat a tot Catalunya

Diferents associacions hostaleres demanen el relaxament d'algunes mesures restrictives

Nova petició sobre la taula del Govern. Els diferents sectors econòmics més perjudicats per la pandèmia i les restriccions per aturar-la continuen queixant-se i proposant alternatives a les administracions per poder reflotar les empreses que cada vegada ho tenen més difícil per tirar endavant.

L'últim ha estat el sector hostaler, que ha reclamat al Govern canvis en les mesures sanitàries que tenen l'objectiu d'evitar la propagació de la Covid-19. En un comunicat emès aquest dimarts, diverses associacions hostaleres del país reclamen a la Generalitat que s'aixequi el confinament perimetral municipal i es restableixi la mobilitat a tot Catalunya. Una altra de les peticions és que els negocis i empreses puguin accedir a les línies de crèdit ICO (Institut de Crèdit Oficial) encara que acumulin deutes i no estiguin al corrent de pagaments amb les administracions.

En el comunicat, a més, els hostalers també es fan seva la proposta que reclamava aquest dilluns el Gremi de Restauració de Barcelona: poder obrir els seus establiments de forma ininterrompuda des del matí fins a les 20.00 hores, amb un aforament del 30% a l'interior i del 100% a les terrasses. La llista de peticions i propostes de les associacions hostaleres no s'acaba aquí. També demanen una regulació dels concursos de creditors perquè s'adaptin a les necessitats actuals, facilitant els tràmits a les petites empreses o reduir les taxes judicials per tal de donar «més garanties» a aquests negocis i també s'ofereixen a incrementar la xarxa de rastrejadors per facilitar la gestió de la pandèmia.

«No podem continuar ni un dia més»

Per les diferents associacions hostaleres, la situació actual del sector «és patètica» i asseguren que moltes empreses «estan a les últimes» i que no poden «continuar igual ni un dia més». «El que vivim no se li escapa a ningú, menys al Govern; és una crueltat deixar-nos en aquesta situació, a la nostra sort», remarquen en el comunicat.


A més, també denuncien que, malgrat haver-se reunit amb l'administració, aquesta «dona llargues» a les seves propostes i «en cap moment parla d'ajuts reals». El comunicat publicat aquest dimarts està signat pel Gremi de Restauració de Barcelona, la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Hostaleria de Lleida, la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT) i l'Associació Empresaris Hostaleria de la província de Tarragona (AEH).

Més ajudes al sector

D'altra banda, aquest mateix dimarts, el Govern ha anunciat que s'ampliarà en 7 milions d'euros la línia d'ajudes previstes per al sector i que no es van poder dur a terme perquè s'havia exhaurit el pressupost. Aquestes noves ajudes s'afegeixen a la de 10 milions d'euros que el Govern també ha anunciat avui i que aniran destinades al sector comercial.