Pla obert d'una terrassa de Lleida amb pocs clients pel fred

El sector hostaler català lamenta les restriccions: «Estem en les últimes»

Reclamen poder treballar fins a les 20 hores, amb un 30% d'aforament màxim a l'interior i un 100% a les terrasses i aixecar el tancament perimetral de Catalunya

L'hostaleria catalana ha lamentat aquest dimarts la situació en la qual es troba el sector davant les restriccions imposades per a contenir els brots de coronavirus: «Estem en les últimes». Així ho recull un comunicat signat per Hostaleria de Lleida, Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona, Gremi de Restauració de Barcelona, Associació d'empresaris d'Hostaleria de la província de Tarragona i Federació Internacional d'Hostaleria, Restauració i Turisme.

Les associacions han titllat de cruel la situació en la qual es troben i, encara que han explicat que s'han reunit amb el Govern, l'han acusat de no concretar i de «donar llargues» a les seves propostes. En aquest context, han reclamat poder treballar fins a les 20 hores, amb un 30% d'aforament màxim a l'interior i un 100% a les terrasses i aixecar el tancament perimetral de Catalunya; i s'han ofert a «augmentar eficaçment la xarxa de rastrejadors» de la Generalitat. També han demanat adaptar els concursos de creditors a les necessitats de la situació econòmica actual i reduir les taxes judicials perquè les petites empreses puguin fer-ho amb més facilitat i garanties, així com ampliar les línies de crèdit ICO.

Cs critica que el Govern no es preocupi dels autònoms

Paral·lelament, el candidat de Cs a la Presidència de la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha proposat mobilitzar ajudes directes per als sectors de l'hostaleria, restauració i comerç que suposin el 75% de les pèrdues que han registrat els professionals d'aquests sectors arran de la Covid-19.

En roda de premsa des de Girona, Carrizosa també s'ha compromès a impulsar ajudes de fins a 4.000 euros per al pagament del lloguer dels establiments: «No és possible que parlem d'amnistia per a presos, i que als autònoms no se'ls amnistiïn les seves quotes: a zero ingressos, zero quotes».

Ha acusat el Govern d'ERC i Junts d'imposar restriccions al llarg de la pandèmia «sense reunions prèvies amb els sectors, que s'han assabentat sempre per la premsa» de quines anaven a ser les mesures decretades per a evitar la propagació del coronavirus, segons ell.

D'altra banda, ha situat a Cs com l'única força que pot forçar un Govern no independentista després de les eleccions: «Demanem que es concentri en vot constitucionalista en Cs per a obligar el PSC a fer Govern de canvi, i que no segueixi en l'immobilisme dels últims 10 anys». D'aquesta manera, Carrizosa ha insistit a formar «un govern de canvi de veritat, fet per Cs amb el PSC» després de les eleccions del 14F.