Diverses persones passejant pel centre comercial La Maquinista el 21 de desembre de 2020

El Govern donarà 10 milions d'euros més en ajudes a diferents sectors

Els comerços seran els beneficiats d'aquests ajuts | També s'amplia el fons per als sectors de la restauració i centres d'estètica

Més ajudes al teixit empresarial per combatre la crisi provocada pel coronavirus. Aquest dimarts, el Govern ha decidit augmentar la quantitat de diners que rebran alguns dels sectors econòmics més castigats per la Covid-19 per, així, poder pal·liar els efectes de les restriccions que els impedeix treballar amb normalitat. Concretament, els més beneficiats d'aquests ajuts són qui més ha afectat les mesures sanitàries aplicades pel Govern: comerços, restauració i centres d'estètica.

Ha estat avui quan el Govern ha autoritzat transferir 10 milions d'euros del Fons de contingència al Departament d'Empresa amb l'objectiu d'ajudar els comerços que s'han vist obligats a tancar per les restriccions: els que es troben en centres i galeries comercials i els que tenen un establiment de més de 400 metres quadrats.

Aquest augment de la partida, que està encarada a cobrir la pròrroga dels tancaments fins al 7 de febrer, provocarà que les empreses beneficiàries passin a rebre 6.000 euros, en lloc dels 3.750 euros que estaven previstos fins ara. Aquestes empreses rebran directament l'import ampliat aquest dimarts.

Més diners per pagar les ajudes pendents

A banda dels 10 milions d'euros aprovats aquest dimarts, el Govern també ha decidit que es farà una transferència de 7 milions d'euros per tal d'ajudar diferents empreses que encara havien de cobrar l'ajuda prevista el novembre passat. En aquell moment, s'havia exhaurit el pressupost i moltes d'elles s'havien quedat sense l'opció de rebre aquesta línia d'ajuts. Ara, amb aquests 7 milions d'euros més, les empreses de restauració, centres d'estètica i botigues de centres comercials podran rebre les ajudes que no van rebre fa tres mesos. 

Pendents de la Setmana Santa

Alguns sectors econòmics ja tenen la mirada posada en la Setmana Santa. Es tracta d'un període de l'any que pot ajudar a reflotar -o almenys esmortir el cop- empreses que s'han vist més perjudicades per les mesures anticovid-19 aprovades pels governs català i espanyol. I, lògicament, són molts els que esperen que les dades millorin per poder decretar unes restriccions més flexibles.

Fa uns dies, la ministra de Turisme, Reyes Maroto, apuntava la Setmana Santa com la data per a una possible represa dels viatges a escala estatal, donant així una dosi d'esperança a alguns d'aquests sectors. Ahir dilluns, però, Fernando Simónes mostrava molt més prudent a l'hora d'afirmar el vaticini de Maroto. 

«Desconec quan serà Setmana Santa, amb la qual cosa no sé quan marge tindrem, però l'evolució ara és bona. El que no podem fer és confondre una evolució acceptable amb una situació acceptable. La nostra situació serà acceptable quan estiguem en incidències de 50 a 100 o 150 casos per 100.000 habitants en 14 dies. Però no ho serà si estem a 500, ni tampoc ho serà si estem a 400, ni a 300 ni a 250. Ni a 200. Amb la qual cosa jo no ho sé quan és Setmana Santa i com estarem en aquell moment», afirmava.

«No vull contradir a la ministra, perquè no la puc contradir, perquè no ho sé en quina situació estem. Però sense cap mena de dubte, el que hem de tenir clar és que la situació bona per viatjar no és que baixem de 800 casos per 100.000 habitants en 14 dies a 500. No és la situació bona. La situació bona és bastant menys», ha sentenciat.