El temps ha entrat en una dinàmica de contrastos aquest 2021 i, en les darreres setmanes, hem passat de fred de rigoróshivern i nevades a cotes baixes a temperatures molt suaus als migdies pròpies de la primavera que han deixat rècords de calor. Per no dir els temporals de vent i la torbonada extraordinària de finals de gener. Enmig de tot aquest sarau meteorològic, ha arribat la Candelera aquest dimarts, 2 de febrer, una data clau per saber si l’hivern durarà molt més, i sembla que, segons els mapes a mitjà termini, aquest any pot haver encertat de ple la previsió.
El refrany diu que ‘Si la Candelera riu (fa sol), l’hivern és viu; si la candelera plora (plou), l’hivern és fora’. Com podem comprovar arreu de Catalunya aquest dimarts, el sol llueix a totes les comarques sense excepcions, amb tan sols bandes de núvols prims inofensius. Per tant, enguany la Candelera ha rigut i amb ganes, cosa que, segons la tradició popular, vol dir que a l’hivern encara li queden sis setmanes de corda amb possibilitat de noves fredorades, pluges i nevades. I sembla que, a finals de setmana, és el que passarà si els mapes d’aquests últims dies no pateixen canvis destacats.
Clatellada de les TºC a finals de setmana
Que no ens enganyin les temperatures tan suaus d’aquest dimarts i que tocaran sostre dimecres, amb moltes màximes d’entre 17º i 22º. Uns termòmetres que ja baixaran una mica entre dijous i divendres, dies en què les bandes de núvols seran més abundants arreu, però encara sense precipitacions.
No serà fins al cap de setmana quan ens arribarà un front atlàntic que, inicialment, ens portarà xàfecs a moltes comarques, especialment de l’interior, Pirineu i Prepirineu, però a mesura que vagi creuant obrirà les portes a l’entrada d’una massa d’aire clarament més fred que farà baixar en picat les temperatures tan suaus dels darrers dies.
Els mapes fa dies que insisteixen en aquest canvi i, si no varien gaire, dissabte ja baixaran les màximes, però les mínimes es donaran clarament a últimes hores. Serà diumenge quan el descens serà marcat arreu del territori. Perquè ens fem una idea de la forta baixada dels termòmetres que insinuen els mapes, el descens de les màximes si comparem les de dimecres i les de diumenge serà d’entre 8 i 12 grans en general. Moltes màximes entre 6º i 11º i reaparició de les glaçades nocturnes a l'interior. En el següent mapa, es mostren les màximes previstes per diumenge, segons el model 'GFS':
Un retorn molt sobtat a l’hivern, tot i que els termòmetres simplement es normalitzaran després dels valors tan atípics dels últims dies, venim de massa amunt. Haurem de seguir amb atenció aquesta situació per veure com s’acaba confirmant.
Baixada de la cota de neu i noves ventades
Pel que fa a l’estat del cel, el pas del front de dissabte aportarà xàfecs a molts punts, sobretot a l’interior, Pirineu i Prepirineu, amb una cota de neu que ja anirà baixant dels 2.000 metres inicials als 1.500 o 1.400 al final del dia. Serà diumenge quan la cota es pot situar entre els 800 i 900 metres tan sols, tot i que les precipitacions seran molt més escasses i potser concentrades al voltant del Pirineu. En tot cas, ambient hivernal i cel poc lluït en conjunt.
A més, el front obrirà les portes a noves ventades de mestral al sud de Catalunya i de tramuntana a l’Empordà, però aquesta vegada no afectaran tantes comarques ni seran tan fortes. El vent continuarà diumenge a les mateixes zones.
Durarà molt aquest canvi de temps?
De cara a la propera setmana, és possible que visquem una muntanya russa en el temps, ja que, després d’aquest descens, les temperatures podrien tornar a pujar per baixar de nou i amb ganes en dies posteriors. Alguns mapes indiquen que la cota de neu podria baixar encara més i caure a zones poc habituals de l’interior i el prelitoral, però aquests extrems encara són poc fiables.